Witam, mam pytanie o uzdę ze zdjęcia, zwracam uwagę, że uzda posiada paski( jeden wędzidło, drugi munsztuk?) oraz trzeci pasek który szedł na szyję konia, pomińmy ozdobny mosiężny element, czy może być to uzda jakiegoś typu wojskowego? Wszystkie znane mi uzdy wiejskie zawsze były tylko na wędzidło, jeżeli gospodarz miał z koniem problem to zdejmował wędzidło i zakładał munsztuk, chyba, że wiejskie uzdy też robili na wzór wojskowych, proszę o wasze opinie na temat tej uzdy Pozdrawiam Michał
Pytanie
michalwa
Witam, mam pytanie o uzdę ze zdjęcia, zwracam uwagę, że uzda posiada paski( jeden wędzidło, drugi munsztuk?) oraz trzeci pasek który szedł na szyję konia, pomińmy ozdobny mosiężny element, czy może być to uzda jakiegoś typu wojskowego? Wszystkie znane mi uzdy wiejskie zawsze były tylko na wędzidło, jeżeli gospodarz miał z koniem problem to zdejmował wędzidło i zakładał munsztuk, chyba, że wiejskie uzdy też robili na wzór wojskowych, proszę o wasze opinie na temat tej uzdy
Pozdrawiam Michał
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.