Skocz do zawartości
  • 0

Uzda do identyfikacji

michalwa

Pytanie

Napisano

Witam, mam pytanie o uzdę ze zdjęcia, zwracam uwagę, że uzda posiada paski( jeden wędzidło, drugi munsztuk?) oraz trzeci pasek który szedł na szyję konia, pomińmy ozdobny mosiężny element, czy może być to uzda jakiegoś typu wojskowego? Wszystkie znane mi uzdy wiejskie zawsze były tylko na wędzidło, jeżeli gospodarz miał z koniem problem to zdejmował wędzidło i zakładał munsztuk, chyba, że wiejskie uzdy też robili na wzór wojskowych, proszę o wasze opinie na temat tej uzdy
Pozdrawiam Michał

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam pytanie o uzdę ze zdjęcia, zwracam uwagę, że uzda posiada paski( jeden wędzidło, drugi munsztuk?) oraz trzeci pasek który szedł na szyję konia, pomińmy ozdobny mosiężny element, czy może być to uzda jakiegoś typu wojskowego? Wszystkie znane mi uzdy wiejskie zawsze były tylko na wędzidło, jeżeli gospodarz miał z koniem problem to zdejmował wędzidło i zakładał munsztuk, chyba, że wiejskie uzdy też robili na wzór wojskowych, proszę o wasze opinie na temat tej uzdy
Pozdrawiam Michał

Napisano
OK, w żadnym razie nie upieram się, że to jest wojskowe, jak możesz to napisz czym według ciebie różnił się kantar od uzdy, nie słyszałem nigdy określenia kantarouzda ale kiedyś też nie znałem nazwy sztylpy", pytam bo to forum jest od tego żeby się czegoś nauczyć, nie widziałem nigdy u wiejskiego konia potrzeby posiadania i munsztuku i wędzidła jednocześnie ale jeszcze wszystkiego nie widziałem, w moim rejonie( okolice Łowicza) wszystkie ogłowia oprócz bankowo wojskowych zawsze miały jeden pasek, nie do końca kojarzę pelham może on potrzebuje np dwóch pasków przy uździe bo munsztuk raczej nie
Napisano
Może jakiś zapobiegliwy gospodarz wolał się zabezpieczyć na dłuższą drogę jeszcze munsztukiem i stąd wiejskie uzdy z dwoma paskami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie