Skocz do zawartości

Wznowienie produkcji Bagnetu wz.29 w Fabryce Broni Radom !!

huk 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z ciężkim żalem muszę was powiadomić koledzy,że naszą fabrykę na razie zamykają na 2-a tygodnie,i sam prezes zaproponował bym był optymistą,i poczekał na rozwój wydarzeń,a jak tylko się coś wyjaśni w tej kwestii,to od razu mnie powiadomi,jako pierwszego co dalej.Mniemam że ta sytuacja jaka jest na rynku teraz nie przeszkodzi nam,ani im w tak szczytnym celu,jakim jest wznowienie tejże produkcji.Sam mam mieszane uczucia jeśli chodzi o naszą sprawę,bo tak mniemam po tych postach że to jest taka nasza sprawa-Polska,więc jestem jeszcze optymistycznie nastawiony.Trzymam cały czas rękę na pulsie,więc jak tylko coś się okaże,to od razu daję wam znać.Proszę o wyrozumiałość,nikt z nas nie sądził że będzie taki obrót spraw w naszej gospodarce-chciałem jak najlepiej,dla nas wszystkich,ale jak napisałem wcześniej to trza być optymistą,i poszczekamy troszkę,.Co nas nie zabije,to nas wzmocni.-CZOŁGIEM.
  • Odpowiedzi 381
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam wszystkich, zwracam się tym razem do naszego kolegi dario.czolgiem1, czy coś wiadomo juz na temat wznowienia produkcji bagnetu? Z niecierpliwością czekam na jakies info. Pozdrawiam
Napisano
Witam ponownie Koledzy-minęło troszkę czasu od mojego ostatniego pisania,ale sorki,tak jak wy czekałem na wiadomości ze strony FB-Radom,no wiecie,kryzys,problemy,gospodarka-itd,.Na dzień dzisiejszy mogę napisać tyle,że zadzwonił do mnie ktoś ważny,i zapowiedział mi że mamy być zwarci i dostępni w poniedziałek,czyli-9-3-09r,w celu dalszych negocjacji na nasz temat.Więc myślę sobie,że jeśli FB-odezwała się do mnie pierwsza,to nie jest tak źle z naszym Programem-!.Na koniec,żeby nie zapeszać,napiszę jedno-TRZYMAJMY WSZYSCY RĘCE-a nie tylko kciuki-CZOŁGIEM-!..
Napisano
czytam sobie wszystkie wypowiedzi kolegów i tak sobie myślę że jakbym miał kupić taki bagnet(w przypadku wznowienia produkcji) to żeby miał jakąś wartość to wznowienie produkcji powinno odbywać się na zasadach ;
-produkcja musiałaby być limitowana(np;5 tyś sztuk)
-każdy egzemplarz miałby swój numer
-wydany przez fabrykę certyfikat jakości i zgodności z oryginałem
-cena jest sprawą dyskusyjną ale myślę że każdy pasjonat mimo trudności zorganizuje środki na zakup bagnetu
-poza tym nie kończyć tylko na wz.29 tylko wznowić również inne wersje...i skompletować komplet wzorów...!!!
to tyle....i śledzę wątek dalej..pozdrawiam wszystkich.
Napisano
Kolego darpoj,

Powiem krótko. Twój post wg mnie jest najmądrzejszy ze wszystkich dotychczasowych. Napisałeś dokładnie to czego i ja oczekiwałbym przy wznownieniu produkcji. Jednakże musimy brać pod uwagę kwestie opłacalności. Mamy kryzys i nie sądzę - realnie rzecz biorąc, żeby FB stać było na wypuszczenie tylko limitowanej serii chociaż - i ja tak chciałbym. Skompletować komplet wzorów" - właśnie i ja myślalem o tym. Ale wszystko zależy od wielu czynników w typ podstawowy - finansowy. Proponuję uzbroic się w cierpliwość, zobaczymy co wypali ze wzorem 29. Myslę, że jak będzie wszystko ok to FB pomyśli w przyszłości i o innych bagnetach. Bardzo dobry pomysł z certyfikatem. Niewiele kosztuje wydruk ale zapewnia i potwierdza autentyczność.
Napisano
Witam ponownie kolegów,milczałem bo nie było powodów żeby coś skreślić na stronce,ale dzisiaj to mogę powiedzieć,napisać wam,że jutro jestem zaproszony do Prezesa na szczegółowe rozmowy w naszej Sprawie,na godz-10-tą.Co do szczegółów produkcji,czyli bicia,nr,napisy,to wszystko wziąłem pod uwagę,a nawet Certyfikat jakości i autentyczności dla danego nr,seryjnego.Obiecuję że jak będzie po rozmowach,to od razu dam wam odpowiedź jak to będzie dalej się rozwijać.Mniemam że po mimo kryzysu,FB-da radę zrobić to przed Wrześniem,a wtedy to powiem jak to będzie rozprowadzane do odbiorców.A na razie trzymajmy kciuki,za pozytywne zakończenie tego tematu-Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych,i do jutra-CZOŁGIEM..
Napisano
A ja od razu wierzyłem w dobre chęci i kompetencje kolegi dario.czolgiem1.Jak sprawę zaczął to i skończy.I tak powinno sie załatwiać sprawy.Winszuję i czekam na efekt końcowy.Pozdrawiam wszystkich niedowiarków
Napisano
Nooo,Witajcie-!,nie wiem od czego zacząć,ale najlepiej od początku zacznę.Zaraz po 10-tej prezes FB-Radom,przyjął nas w fabryce,zebrało się liczne grono ekspertów,tzn,panowie od obróbki skrawaniem i inni od produkcji sprzętu militarnego.Po przeanalizowaniu wstępnym kosztorysu,robocizny,stopnia trudności,oprzyrządowania,jakie będzie potrzebne w czasie produkcji-zapadła decyzja-ROBIMY-!I nagle tak jak by mi spadł kamień z serca,dalej rozmowy potoczyły się na temat szczegółów jakie mają się znajdować na nim,tzn,kolejność numeryczna,rok produkcji łamane przez 1939.Certyfikat jakości i zgodności,oraz różne inne kwestie,mniej i bardziej ważne dla nas.Piszę tak,gdyż panowie nie znają się na detalach jakie mają znajdować się na bagnecie.Co do ceny ostatecznej,to nie bawem mam być powiadomiony,ale spoko koledzy,szacunek był w miarę trafiony,ten początkowy-400-450,zeta,to nie jest naprawdę dużo,bo mam takie sygnały że i po 3-y sztuki ludzie zamawiają.Najważniejsze że sprawa nasza ruszyła,a nie ukrywam że był moment że zwątpiłem troszkę,ale jednak poszło.Dzięki wszystkim którzy trzymali kciuki za sprawę,i koledze który to zapoczątkował-huk100,i wielu innym inspiratorom.Jest jeszcze jedno-Padła propozycja zrobienia wersji lekko słabszej dla celów użytkowych w czasie rekonstrukcji,no bo po co targać takie cacko na inscenizację,szkoda troszkę.Jaka cena tego drugiego będzie,nie wiem na razie,ale to od was również zależy,bo post jest czytany w Fabryce.Narazie tyle,mniemam że cieszycie się tak jak i ja,oraz moi koledzy.Jak coś dalej wypłynie w naszej sprawie,to od razu napiszę wam,wszystkie pomysły sensowne biorę pod uwagę-Pozdrawiam serdecznie-CZOŁGIEM..
Napisano

zaczynam się bać...
...dalej rozmowy potoczyły się na temat szczegółów jakie mają się znajdować na nim,tzn,kolejność numeryczna,rok produkcji łamane przez 1939...

jeżeli ma być mobilizacyjny" - to tak... jak na foto...

inaczej będzie babol...

i nic innego niż http://wpk.p.lodz.pl/~bolas/main/uzbrojenie/bagnety/wz29.htm

Napisano
Kolego-kopijnik2,nie denerwuj się,dokładnie tak ma być,nie inaczej-spoko,ja nad tym czuwam,a znam się troszkę.A czemu rozmowy dalej się potoczyły,dlatego że były osoby które nie do końca wiedzą gdzie tkwią szczegóły,dlatego wyjaśniałem im że to wszystko jest bardzo ważne,dla nas kolekcjonerów,militarystów,pasjonatów-no i czasem warjatów.Obiecuję że każda aluzja zostanie przedyskutowana z wami,nic o nas bez nas-Pasi-?..A co do kolportacji tego cacka,to powiem szczerze że na ten temat,to na razie nie było jakiś szczegółowych rozmów,ale jak mniemam,to fabryka ma nieźle rozwinięty marketing,to sobie poradzą-Spoko-CZOŁGIEM..
Napisano
I wszystko jasne.(i poco niektórzy robili niejasne komentarze?).Jak sie cos zacznie to i się skończy.A przynajmniej pan dario czolgiem1.Nie znam go osobiście,Jednak po jego postach można wyczuć zaangażowanie i oddanie sprawie.CZOŁGIEM Pasjonaci i Rekonstruktorzy
Napisano
Gratuluję! Wiem że teraz zacznie się masa pytań, ale ja mam jedno o którym dyskutowaliśmy...Czy wstępnie było powiedziane z ilu serie zamierzają zrobić? Czy będzie pochwa i żabka? Pozdrawiam! Dario dobra robota!
Napisano
Dzięki wszystkim kolegom za pozdrowienia,sorki nie będę wymieniał wszystkich z nazwy,ale jeszcze raz pozdrawiam was.Jest okazja,to wpadł mi taki pomysł do bani,i pomyślałem że czemu by nie zaatakować FB-Radom,w końcu tu mieszkam,i to nasza historia-!--A co do zapytania kolegi-KonVonWin,to również dzięki za zainteresowanie,i od razu odpowiem .Po wczorajszej rozmowie z panem prezesem,mogę was zapewnić że Nasz Bagnet-ma być tak zrobiony by nie odróżniał się od oryginału-czyli,pochwa ma być pomalowana tak samo jak oryginał,żabka ma być również,i w ogóle wszystkie detale mają być zachowane w 100%.Co do ilości serii,to w miarę produkcji się zobaczy,na razie jest zapewnione 4000-szt,ale wcale nie jest powiedziane że nie będzie więcej,to również od was zależy.Padła jeszcze propozycja,by wyszła seria lekko zubożona,dla ludzi do rekonstrukcji,czyli gorsza stal,oraz bez bić-1939/09,ot tak że szkoda raczej będzie komuś sponiewierać coś takiego na polu bitwy,bo to różnie bywa,a co do ceny za takiego to niebawem.Pozdrawiam,CZOŁGIEM.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie