Piett Napisano 22 Listopad 2008 Autor Napisano 22 Listopad 2008 Ostatnio pojawiła się nowa seria Bellony, opisująca wybrane dywizje Waffen SS. Tytuł serii to brodnicze dywizje SS". Dotąd ukazała się monografia o Totenkopf, a teraz wyszła Das Reich. Mają też wyjść co najmniej jeszcze trzy - odpowiednio - Leibstandarte, Wiking i Hitlerjugend. Co ciekawe - monografie te pod względem tematyki niemal idealnie (nie licząc DR) pokrywają się z tymi które kilka lat temu wydało wydawnictwo Oskar. Z tamtych czytałem tylko Żołnierzy Zagłady i wg mnie książka jest bardzo dobra. Natomiast pozostałych nie czytałem. Dlatego mam pytanie do osób które miały okazję czytać pozycje z poszczególnych serii - zarówno Oskar, jak i teraz kolejne od Bellony, lub może ewentualnie czytały ich angielską wersję. Jak je w porównaniu oceniacie i jeśli już które z nich mogą być lepsze do przeczytania:)?
Nebelwerfer Napisano 15 Grudzień 2008 Napisano 15 Grudzień 2008 Witam!Stałem się niestety posiadaczem monografii" Totenkopf, którą zakupiłem wysyłkowo. Pobieżny przegląd książki doprowadził mnie do rozpaczy... W zasadzie przeczytałem podpisy pod zdjęciami na których widnieją podoficerowie z podpisem oficerowie młodsi", żandarmeria przesłuchująca towarzyszy radzieckich to wedle opisu oficerowie w trakcie narady...To tyle z pobieżnego przeglądu.Jeżeli pozostałe książki mają być autorstwa tego samego pawiana to cienko to widzę.Zawodnik w swojej wiedzy" pobił nawet Chrisa Bishopa dla którego Sturmegewehr to działo szturmowe........Pozdrawiam i serdecznie odradzam zakup tej pozycji.
tomek64 Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 ...a ja dodam, że podpisy pod wieloma zdjęciami z monografii Das Reich są na podobnym poziomie co z Totenkopf :(
danieloff Napisano 16 Grudzień 2008 Napisano 16 Grudzień 2008 Widzę, że mamy podobne zdanie w tym samym temacie:http://www.odkrywca-online.pl/monografie-dywizje-w-ss-porownanie,644146.html#644146 Mi najbardziej podobały sie ammo pouches" przetłumaczone na polski jako orebki amunicyjne":-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.