Skocz do zawartości

Niemiecki wykrywacze min

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Poszukuje informacji na temat niemieckich oddziałow w których używano wykrywaczy min i jak wygladało wyposarzenie takiego piechura, a takze co wchodzilo wskład takiej grupy której zadaniem było rozminowywanie pól minowych przed atakiem albo w czasie ataku.
widzialem raz w gazecie Militaria zdjęcie ukazujace niemieckiego piechura wyposazonego w wykrywacz min, a tak nigdy nie spotkałem innych zdjęć.
Napisano
Bardzo dziękuję za tak piekne zdjęcie:)
Napewno mi się przyda.
Czy ktoś może wie jak nazywa się niemieckie wykrywacze min który ma na plecach ten zołnierz, bo alianci uzywali wykrywaczy o nazwie Mark I a niemcy???
Napisano

coś w tym jest...ale radze poszperać dokładnie w internecie w poszukiwaniu oryginalnych zdjęć oraz dostać się do fachowej literatury.
pozdrawiam Lang

Napisano
http://www.lonesentry.com/articles/ttt/german-mine-detector-frankfurt-42.html
dobry szczegółowy plan nie wiem jak nazwać tej skrzynki"
Napisano
Znam następujące wykrywacze:
- Aachen 40
- Wien 41
- Frankfurt 42

Ten z kiełbachą" na końcu to Frankfurt 42, podobno mniej skuteczny od poprzedników.

Wien 41 był dość podobny do współczesnych- to ten z obręczą na końcu. Oba typy (Frankfurt i Wien) są na tym obrazku z figurek Dragona
Napisano
Bardzo ciekawe zdjęcie z frontu wschodniego Stadler, az tak ciekawe że zapytam co posiadają na prawym ramieni dwaj zołnierze? do czego to służyło albo co w tym się mieściło?
Dzięki stadler za zdjęcie:)
Napisano
W uzupełnieniu zestawienie podanego przez Stadler’a – w Wehrmachcie używano jeszcze wykrywacza „Berlin 40B” – co ciekawe jego „elektronika” zabudowana była w skrzynce od standardowego polowego aparatu telefonicznego Feldfernsprecher 33.

Pozdro
Hindus
Napisano
Wieczorem postaram się zamieścić jego zdjęcie – bo moim zdaniem, ze względu na prostotę konstrukcji i dostępność elementów, najłatwiejszy do wykonania jego repliki do celów rekonstrukcyjnych…

Pozdrawiam
Hindus
Napisano

Wybaczcie, że nie wkleiłem jeszcze obiecanych zdjęć wykrywacza „Berlin 40B”, ale muszę najpierw poskładać skaner do kupy. W między czasie więc obejrzyjcie więc zdjęcia wykrywacza „Wien 40”, które zassałem z WAF’u.

Pozdro
Hindus

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie