Skocz do zawartości

Hełmy BGS a drugowojenne...

Zwar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Ostatnio szukalem zdrowa skorupe hełmu niemieckiego. Niestety ceny w mojej okolicy oszalały i za wykopa w stanie dst. chca kwot rzedu 80 zł. i tu spotkałem sie z facetem ktory sprowadza do polski niemiecka militarke i trafilem u niego helmy BGS. W tym zdarzają mu sie wersje z wywietrznikami bitymi jak w m40 i hełmy pózniejsze z fasunkiem grzanym punktowo.
Czy hełmy te róznia sie jakoś wymiarowo od skorup wojennych? Czy może lepszym rozwiazaniem sa dalekowschodnie kopie?
Napisano
Zależy na jaki trafisz – wczesnopowojenne hełmy BSG nie różnią się praktycznie niczym (bić nie uwzględniam) od wojennych.
Problem w tym, że dziury na nity do fasunku (o ile w ogóle są, bo w późniejszych hełmach BSG ich już nie było – jak widać z resztą na załączonym przez Ciebie obrazku) są w nich nieco niżej niż w oryginałach, więc jak założysz do takiego replikę fasunku, to będzie wyraźnie widać wystającą część jego obręcz.
Chyba, że kupisz taki model jak ten ze zdjęcia i sam wywiercisz otwory na fasunek i kominki wywietrzników…

Do dalekowschodnich replik hełmów niemieckich mam ambiwalentny stosunek, bo jak na razie żadna z nich nie powaliła mnie na kolana jakością wykonania - przynajmniej jeżeli chodzi o sam dzwon (bo fasunki trafiają się już w nich ładne).

Pozdro
Hindus
Napisano
BGS we wczesnych latach powojennych korzystała ze zmodyfikowanych hełmów drugowojennych. Były to oryginalne skorupy, które po wypiaskowaniu i zaspawaniu otworów po nitach ( a czasem też wywietrzników ), miały montowane fasunki identyczne jak w hełmach BW typu M1 ( USA ).
Sam mam w kolekcji taki hełm, M40, który ma ślady po zaspawanych otworach na nity, ale ma zachowane wywietrzniki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie