mendi Napisano 17 Listopad 2008 Autor Napisano 17 Listopad 2008 panowie przestudiowalem wiele postow w ktorych wykrywacz ten nie jest poelcany na militarke, sam zajmuje sie glownie poszukiwaniami monetek i kolorowych drobiazgow, ale biorac pod uwage ze czasem wybieram sie na jakies pobojowiska glownie z IWŚ (w sumie poszukujac tam wlasnie kolorywych pierdolkow) co w przypadku gdyby pod cewka znalazl sie powiedzmy bagnet,hełm czy garnuszek z kosztownosciami:)?? jak wyglada zasieg jesli chodzi wlasnie o takie przedmioty?? macie jakies doswiadczenia??
XII Napisano 25 Listopad 2008 Napisano 25 Listopad 2008 Witam,Oczywiście zasięg się zwiększa w stosunku do wielkości znaleziska (czym większe tym głąbiej). Wykrywacz Minelab Ex II (lub SE - takiego posiadam) pracują w trybie dynamicznym który nie jest idealny do głębokich poszukiwań (lepiej sprawdziłby się tu tryb statyczny który jest znacznie głębszy). Nie oznacza to, że tym wykrywaczem nie da się znaleźć czegoś większego zalegającego głębiej ale również jednocześnie stosunkowo płycej niż wykrywaczem z trybem statycznym... Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że ~160cm to max na co może zareagować Minelab Ex zalegającego w ziemi coś wielkości auta oczywiście przy wyłączonej dyskryminacji (przewodnictwo elektryczne; magnetyczność). Czego może brakować w Ex to tylko dyskryminacji od wielkości poszukiwanego przedmiotu. Jeśli ten wykrywacz posiadałby takową można by śmiało wyłączyć dyskryminację na kolor, iron mask i jednocześnie szukać drobnicy kolorowej i mniej sprawnie militarki (bo płycej jak przeciętnym wykrywaczem z trybem statycznym). Uciążliwe w wykrywkach z trybem dynamicznym może być też to, że sygnał reakcji na metal to jeden powtarzający się krótki lub dłuższy sygnałem (w zależności od ustawiania) o różnym tonie (jeśli przedmiot zalegający jest duży i głębiej), natomiast statyki piszczą sygnałem ciągłym do puki trzymamy cewkę nad znaleziskiem. Reasumując Ex jest niewątpliwie sprawnym i dobrym wykrywaczem na kolorową drobnicę, rzekłbym kombajnem. Jeśli chcemy szukać militarki to mogę tylko tyle powiedzieć, że żelazny przedmiot wielkości hełmu możemy nim amierzyć" na głębokości ~70cm przy wyłączonych dyskryminacji i iron mask co może być uciążliwe w zaśmieconych terenach... (bo niestety małych żelaznych rzeczy typu gwoździk nie da się wyciąć).Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.