Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Drodzy Koledzy Rekonstruktorzy!Za oknem szaruga,sezon letnich inscenizacji dobiegł końca.W zwiazku z tym zacząłem wspominać minione chwilę.Zapewne dla wielu z Was brakuje rekonstrukcji,wspólnego odtwarzania epizodów historycznych,wspólnych spotkań w miłej atmosferze i zostaje nam tylko ekran z otwarta strona forum.Dlatego też posiłkując sie materiałem Mariusza Cielmy chciałbym przybliżyć wam jakże teraz na czasie historię tegoroczną związaną z Wizną.Sabaton na swój sposób,kolega Ponury na inny(pomimo naszych prywatnych spraw wiesz jakich zrobiłes w sumie dobrą robotę chodzi mi o promocję naszego regionu)a my z naszą grupa SGO NAREW na ten najbardziej nas interesujący.Ale myślę że lepiej przeczytajcie sami wrażenia Korespondenta wojennego Mariusza.wszak była to na prędce sklecona rekonstrukcja ale w jak teraz sławnym z 39 roku miejscu :)A o oto krótka notka Mariusza Cielmy naszego wywiadowcy(mam nadzieje Mariusz że nie będziesz miał nic przeciwko): Niemcy we wsi! rekonstrukcja z Wizny Wrzesień to apogeum imprez rekonstruktorskich. Nie bez powodu, każdy ma w pamięci ten miesiąc w 1939 roku. Tym razem odwiedziłem podlaskie miasteczko- Wiznę. Od początku wiedziałem, że zapowiadana impreza ma co najwyżej wymiar bardzo skromnej potyczki. Siły polskie to raptem ok. 10 obrońców, siły niemieckie podobna liczba osób. Można by powiedzieć, starcie dwóch patroli. Na miejsce inscenizacji wybrano miejscowy rynek, nie mogło być inaczej – Plac Kapitana Raginisa. Co ciekawe, skrzyżowanie otoczone jest zabudową starych drewnianych chat, całość wyglądała więc całkiem kameralnie. Można by powiedzieć, że w duchu epoki. Dla zdecydowanej większości widzów było to pierwsze spotkanie z historią na żywo. Ku najstarszym skierowane były słowa: Panie Stasiu, tak było? Jeden z uczestników, mój kolega Jacek na pytanie czy wybiera się na Bzurę odpowiedział że jest zbyt zajeżdżony. Nad ranem wrócili z rekonstrukcji w Tomaszowie Mazowieckim. I tu myśl, ciekawe, czy wraz z pojawieniem się zawodowej braci rycerskiej, żyjącej z pokazywania kunsztu średniowiecznych wojowników wytworzy się w u nas grupa zawodowych rekonstruktorów. Wszak to coraz częściej spotykana forma uświetniania rocznic, a gmin czy miasteczek z wojenną tradycją w naszym kraju niestety nie brakuje. W sumie to tego braci historycznych żołnierzy życzę: obyście nie musieli pracować ale po prostu robić to co lubicie! ATERAZ TROCHE KORESPONDENCYJNYCH fOTOGRAFII AUTORSTWA MARIUSZA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Zblizaja sie Niemcy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Patrol motocyklowy Hans i Kolo wpada pod ostrzał.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Zwiad sytuacji...MG w gotowości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Jeszcze tam są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Zamek wylata....gdzie ten scyzoryk co czołgi odpala:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Natarcie polskiego patrolu zaskakuje 5:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Tomasz w niewoli czy ja tego Pana nie widziałem w niemieckim mundurze AA7 moze to Szpion? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Ranni niemcy Polacy mocny stawiali opór...wszak historia o tym mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Niemiecki oddział Pionier Batalion 42 czyli SGO Narew wkracza do zdobytej Wizny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 A na ulicy nadal leżą ranni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Polska Drużyna -Obrońcy Wizny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Mam nadzieję że mieliscie miła lekturę.Zapraszam na stronę http://www.militarium.net/viewart.php?aid=431 z skąd pochodzą zdjecia naszej grupy.Dziekujemy autorowi za ciekawe ujecia potyczki-SGO NAREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 I JESZCZE JEDNO GWOLI SCISŁOŚCI NAZWANIE TEJ POTYCZKI BRZMI GÓRNOLOTNIE BARDZIEJ PASUJE TU SŁOWO POKAZ DLA MIESZKAŃCÓW WIZNY O PATRIOTYCZNYM WYDZWIEKU ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Rekonstrukcja to odtworzenie historii rzecz jasna ale pokaz tez ma swoje walory dydaktyczne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Skąd żeście wytrzasnęli taką klimatyczną scenografię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurt Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 wybudowali i spalili :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 14 Listopad 2008 Autor Share Napisano 14 Listopad 2008 Miejscowość Wizna koło Łomży przyjedziesz do nas na rekonstrukcję do Nowogrodu Stainer to zobaczysz na żywo....jakby sie czas zatrzymał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZAREK Napisano 15 Listopad 2008 Share Napisano 15 Listopad 2008 Chwała Obrońcom Wizny.Klimat super.Gratulujęhttp://forum.poranny.pl/index.php?showtopic=9798&st=0&gopid=53411entry53411I JESZCZE JEDNO GWOLI SCISŁOŚCI NAZWANIE TEJ POTYCZKI BRZMI GÓRNOLOTNIE BARDZIEJ PASUJE TU SŁOWO POKAZ DLA MIESZKAŃCÓW WIZNY O PATRIOTYCZNYM WYDZWIEKU ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
figurant Napisano 15 Listopad 2008 Share Napisano 15 Listopad 2008 Piekne scenografie ,piekna wiocha ,tam kolo łomzy czas stanal w miejscu ,do sczescia brakuje tylko straganow z cebula itp plodami rolnymi ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.