Ejo Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 Witam. Mam pytanie o sposób wyczyszczenia tego mauserka. Z tego co znalazłem przez wyszukiwarke to najlepszym sposobem jest elektroliza natomiast nigdy tego nie robiłem i mam pewne obawy. Czyszczenie octem nie jest polecane lecz jak to jest z moczeniem w ropie? Czy ropa usunie rdze z mojego bagnetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 13 Listopad 2008 Autor Share Napisano 13 Listopad 2008 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Listopad 2008 Share Napisano 13 Listopad 2008 Bagnet popularny a i stan kiepski. Wprost idealny do ćwiczenia elektrolizy! Ropa coś oczyści i nie zaszkodzi, ale zatłuści. Co jest minusem przy elektrolizie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bula1237 Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 ja bym próbował elektroliza bo sporo sie juz bawiłem chociaz patrzac na zdjęcia to chyba niewiele Ci zostanie z tego bagnetu (mocno skorodowany), ale bedzie mial swój klimat ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 20 Listopad 2008 Autor Share Napisano 20 Listopad 2008 spoko dzięki za info. Zobacze jak mi wyjdzie moja pierwsza elektroliza ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 20 Listopad 2008 Share Napisano 20 Listopad 2008 Bagnet nie wyjdzie tak żle. Tylko pamietaj zeby jakies miejsce doczyscic do zywego metalu i dopiero podpiąc zabke po takto to go spalisz;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 24 Listopad 2008 Autor Share Napisano 24 Listopad 2008 dzięki thomson o tym nie wiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 24 Listopad 2008 Share Napisano 24 Listopad 2008 A i jeszcze jedno. Większośc osob to miejsce doczyszcza szflifierką powodując głeboki wgłebienia.Nie rob tak! Weś szczotę druciana na wiertarce i w tym jednym miejscu poczysc troche. Wtedy nie zniszczysz fanyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maro20 Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 przy takim stanie możesz spokojnie improwizować.doradzałbym moczenie w occie/10%/.po 1-2 dniach oczyszczasz szczotką drucianą,znów w ocet i aż do skutku.metoda dosyc skuteczna.trwale zapobiega dalszej korozji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 27 Listopad 2008 Share Napisano 27 Listopad 2008 Ocet>trawienie-NISZCZY!Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomson Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 Żadnego octu- tak jak kolega powiedział wyzej- Niszczy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boat88 Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 ocet dobrze czyści,ja widziałem bagnet po moczeniu w occie i ładnie wyglądał..a po occie wrzucic go do nafty lub oleju silnikowego..by zabezpieczyc przed dalszą korozją.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 Ocet powoduje powstawanie dodatkowych wżerów. Trawi rdze tak samo jak zdrowy metal! Rdza faktycznie znika niestety wraz z czyszczonym przedmiotem, zwykły wandalizm.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boat88 Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 no przecież nie strawi nam przedmiotu że az zniknie po tym occie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boat88 Napisano 28 Listopad 2008 Share Napisano 28 Listopad 2008 czyli co dana rzecz tu bagnet nam zniknie po namoczeniu w nim...nie powiedział bym że tak to działa ale ok każdy tam wie swoje,ja widziałem pięknego radomiaczka po occie i aż się ździwiłem..ale ok każdy wie swoje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majros Napisano 30 Listopad 2008 Share Napisano 30 Listopad 2008 Przy takiej rdzy to autoliza najlepsza będzie. Żadnej oksydy na tym bagnecie nie ma to mu nic nie zaszkodzi. Z elektrolizą więcej roboty i brudu. Bagnet doczyścić w czterech- pięciu miejscach, owinąć drutem aluminiowym tak aby mocno dotykał wyczyszczonych miejsc i do wody z rozpuszczonym kretem. Kreta wsypać coś koło połowy szklanki, ważne aby leciały bąbelki z drutu aluminiowego jak nie będą leciały to dosypać kreta. Po 24 h stukniesz parę razy w bagnet i będzie czysty bez rdzy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOLA Napisano 1 Grudzień 2008 Share Napisano 1 Grudzień 2008 Z octem tez nie jest zle.Zeby z łagodzić działanie octu mozna dodać wody np. przegotowanej lub surowej tez . i całkiem ładne efekty wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 2 Grudzień 2008 Share Napisano 2 Grudzień 2008 Zmiana stężenia octu nie zmienia istoty jego działania. Trawi zdrową stal powodując powstanie dodatkowych wżerów. Mam dość tłumaczenia tego. Za porady z octem będe dawać kartki.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MOLA Napisano 3 Grudzień 2008 Share Napisano 3 Grudzień 2008 Panie Cyrograf -chcesz to dawaj kartki i wcale nie musisz ludziom tłumaczyc jak działa ocet. Wyrazam swoja opinie na temat octu bo praktykuje ocet i smiało mozna go polecac w wielu przypadkach choc nie zawsze.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ejo Napisano 4 Grudzień 2008 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2008 przed zakładaniem wątku czytałem że ocet jest bee więc tego raczej nie będe stosował. dziękuje wszystkim za poradypozdrawiam Ejo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.