Skocz do zawartości

Bagnet Mauser. Moczenie w ropie?

Ejo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam pytanie o sposób wyczyszczenia tego mauserka. Z tego co znalazłem przez wyszukiwarke to najlepszym sposobem jest elektroliza natomiast nigdy tego nie robiłem i mam pewne obawy. Czyszczenie octem nie jest polecane lecz jak to jest z moczeniem w ropie? Czy ropa usunie rdze z mojego bagnetu?

Napisano
ja bym próbował elektroliza bo sporo sie juz bawiłem chociaz patrzac na zdjęcia to chyba niewiele Ci zostanie z tego bagnetu (mocno skorodowany), ale bedzie mial swój klimat ;D
Napisano
Bagnet nie wyjdzie tak żle. Tylko pamietaj zeby jakies miejsce doczyscic do zywego metalu i dopiero podpiąc zabke po takto to go spalisz;/
Napisano
A i jeszcze jedno. Większośc osob to miejsce doczyszcza szflifierką powodując głeboki wgłebienia.
Nie rob tak! Weś szczotę druciana na wiertarce i w tym jednym miejscu poczysc troche. Wtedy nie zniszczysz fanyta.
Napisano
przy takim stanie możesz spokojnie improwizować.doradzałbym moczenie w occie/10%/.po 1-2 dniach oczyszczasz szczotką drucianą,znów w ocet i aż do skutku.metoda dosyc skuteczna.trwale zapobiega dalszej korozji
Napisano
ocet dobrze czyści,ja widziałem bagnet po moczeniu w occie i ładnie wyglądał..a po occie wrzucic go do nafty lub oleju silnikowego..by zabezpieczyc przed dalszą korozją..
Napisano
czyli co dana rzecz tu bagnet nam zniknie po namoczeniu w nim...nie powiedział bym że tak to działa ale ok każdy tam wie swoje,ja widziałem pięknego radomiaczka po occie i aż się ździwiłem..ale ok każdy wie swoje...
Napisano
Przy takiej rdzy to autoliza najlepsza będzie. Żadnej oksydy na tym bagnecie nie ma to mu nic nie zaszkodzi. Z elektrolizą więcej roboty i brudu.
Bagnet doczyścić w czterech- pięciu miejscach, owinąć drutem aluminiowym tak aby mocno dotykał wyczyszczonych miejsc i do wody z rozpuszczonym kretem. Kreta wsypać coś koło połowy szklanki, ważne aby leciały bąbelki z drutu aluminiowego jak nie będą leciały to dosypać kreta. Po 24 h stukniesz parę razy w bagnet i będzie czysty bez rdzy. Pozdrawiam.
Napisano
Z octem tez nie jest zle.Zeby z łagodzić działanie octu mozna dodać wody np. przegotowanej lub surowej tez . i całkiem ładne efekty wychodzą.
Napisano
Zmiana stężenia octu nie zmienia istoty jego działania. Trawi zdrową stal powodując powstanie dodatkowych wżerów. Mam dość tłumaczenia tego. Za porady z octem będe dawać kartki.
Wojtek
Napisano
Panie Cyrograf -chcesz to dawaj kartki i wcale nie musisz ludziom tłumaczyc jak działa ocet. Wyrazam swoja opinie na temat octu bo praktykuje ocet i smiało mozna go polecac w wielu przypadkach choc nie zawsze.pozdrawiam
Napisano
przed zakładaniem wątku czytałem że ocet jest bee więc tego raczej nie będe stosował. dziękuje wszystkim za porady

pozdrawiam
Ejo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie