ZenekMce Napisano 13 Listopad 2008 Autor Napisano 13 Listopad 2008 Piszę taką pracę Stosunki polsko-żydowskie w Myślenicach do 1939r" Myślenice miasto powiatowe w Małopolsce tutaj mieszkam.Przed wojną była tutaj znaczna społeczność Żydowska.Szukam wszystkich możliwych materiałów na ten temat. Mam jeszcze jedna prośbę , proszę aby w tym wątku pisali Ci którzy chcą i mogą mi pomóc i mają jakieś materiały które ułatwią mi życie". Z góry dziękuję i czekam na wiadomości.
krzychub34 Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 WitamCzy strona wspolnota.art.pl/shtetl.php jest Ci znana
bandolero Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Polecam Ci też doskonałą stronkę jewishgen.
bandolero Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Pewnie też będziesz pisał o stosunkach własnościowych i gospodarczych, możesz zacząć od książek adresowych firm- były takie wydawane co roku przed wojną, przynajmniej w województwie pomorskim (czyli toruńskim, nie mylić z dzisiejszym pomorskim) i są łatwo dostępne, choćby w Kujawsko-Pomorskiej Bibliotece Cyfrowej w formacie djv. Znalazłem też ciekawostkę- Spis firm chrześcijańskich w Bydgoszczy" z lat 30. Myślę, że znajdziesz podobne materiały dotyczące swojej miejscowości. Nie będzie Ci trudno ustalić, która firma była polska, a która żydowska, zapewniam Cię :) Pozdrav.
M164U Napisano 13 Listopad 2008 Napisano 13 Listopad 2008 Tu troche o niejakim Doboszynskim ktory zorganizowal marsz na Myślenice w 1936 roku:http://portalwiedzy.onet.pl/86706,,,,doboszynski_adam,haslo.htmlA tu jakis spis starozakonnych w Myślenicach:http://resources.ushmm.org/vlpnamelistimages/WJCpics/randy/1786.pdf
Le Chiffre Napisano 17 Listopad 2008 Napisano 17 Listopad 2008 idziesz do biblioteki publicznej, prosisz o pomoc albo sam szukasz w katalogu :) w necie g#wno jest, a jak już znajdziesz to są to fakty bardzo często przeinaczone. Pozdrawiam :)
cycor Napisano 18 Listopad 2008 Napisano 18 Listopad 2008 jeżeli dużo było żydów to bierz wykrywacz i szukaj złota ;D u mnie co 2 w po żydowskim domu znalazł ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.