Arseon Napisano 12 Listopad 2008 Autor Share Napisano 12 Listopad 2008 pewnie już ten temat przewijał się w tej kategori ale może pozwolicie zapytać czy istnieje jakiś sposób na mniej inwazyjne czyszcznie grubo spatynowanych monet przed włożeniem w oliwkę jak zwykłe mycie mydłem i miękką szczoteczką?Zauważyłem że w ten sposób naruszyłem delikatną patynę i przetarłem je przy krawędziach i z pod zielonkawj powłoki przejaśniły się na jasnobeżowo lub jasnobrązowo lub rudo.może istnieje jakiś delikatny roztwór chemiczny który łagodniej je oczyści,może jakaś mikrowełna z włókien metalowych.Chodzi mi o większość monet miedzianych nie srebrnych.Może od razu je wkładać do oliwki bez czyszczenia ?pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 14 Listopad 2008 Share Napisano 14 Listopad 2008 od razu do oliwki i niech sobie leza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arseon Napisano 21 Listopad 2008 Autor Share Napisano 21 Listopad 2008 czyli od razu do oliwki bez czyszczenia ? nie ma innych sposobów na czyszczenie monet ? a ile czasu powiny leżeć w oliwce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 21 Listopad 2008 Share Napisano 21 Listopad 2008 Hmm ja tam nie jestem moneciarz ale w sumie to zależy, jesli moneta jest strasznie oblepiona, tzn nic nie widać, to można spróbować termicznie: wyskoka temperatura, przeciagnac nad płomieniem, albo wręcz odwrotnie, metoda wodna, w platikowy pojemnik, zalać wodą i do zamrażarki, wtedy nagar zejdzie, z patyną niestety. A jesli chodzi o takie posrednie, ze coś się przebija spod osadu, to spróbuj pomęczyć w komercyjnych kąpielach( jest np z Leuchturma do miedzianych monet)działają na zasadzie środków powierzchniowo czynnych ale wiadomo że to na powierzchnii to rózne związki nie tylko wodorowęglany i cudów nie ma się co spodziewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.