Eko Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Witam.Szukam informacji o wojskach (rosyjskich i niemieckich) stacjonujących nad rzeką Liwiec, siedziałem dzisiaj bardzo długo w necie szukając informacji i jedyne co mi sie udało znaleźć to, to że w mojej okolicy a dokładnie obok Siedlec była rozegrana bitwa o Siedlce w której brał udział Totenkopf.Jeśli można by było chciałbym prosić o jakieś informację o stacjonujących wojskach nad liwcem, gdzie rozgrywane były bitwy. W niektórych miejscach nad tą rzeką są ziemianki ale to były pozycje rosyjskie i po dokladnym przeszukaniu znalazłem tylko kilka łusek od pepeszy i mosina i na tym się skończyło.Aha i takie małe pytanie, może ktoś posiada mapy stacjonujących tam wojsk?Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TIX Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 ja znam tereny bliżej ujścia więc nie pomogę. Ale działo się, działo :) juz w 39pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teges Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 A można prosić o te info z ujścia Liwca ? Bo ja mieszkam bardzo niedaleko ;] Codzi o walki GO Wyszków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eko Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Z opowiadań starszych ludzi słyszałem, że głośno było tylko strzały, huki armat, czołgów ale nic po tym nie zostało :(Powiadasz że w 39? Czyli jest też szansa znalezienia czegoś z wojska polskiego ale pewnie bliżej Wyszkowa gdzie działała GO Wyszków ale to już trochę dalej a mi chodzi głównie o Siedlce, niwiski, mokobody :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teges Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Koło Mokobód jest wieś- Sosna-Korabie. Warto szukać w okolicznych lasach. W 1939 wycofujące się wojsko zakopało broń w lasach właśnie w pobliżu tej wsi. Rosjanie oczekiwali tam na upadek Powstania Warszawskiego, są jeszcze okopy, ziemianki po nich. 5 dni stał front, bo niemcy nie mogli przeprawić się przez niegdś bagnisty rejon rzeczki Sosenki". Niedaleko było cmentarzysko Jaćwingów, a także ostatnia polska średniowieczna twierdza obronna na podlasiu. Warto odwiedzić ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eko Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Właśnie koło sosny są 2 cmentarze po jeńcach rosyjskich.W lesie w którym zakopano to wszystko działała przez bodajże 2 lata partyzantka, może coś ciekawego po nich zostało jeśli wojowali się z niemcami, to jest ogromnie duży las ale może warty przeszukania ;) 97 letni dziadek mówił mi, że obok tego lasu był obóz jeniecki otoczony drutem kolczastym a jeńców którzy tam zmarli zakopywano własnie w tym lesie a po odkryciu ciał postawiono im pominiki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teges Posted November 4, 2008 Share Posted November 4, 2008 Tak ;] A skąd jesteś jeśli można wiedzieć?? Koło Sosny był obóz jeniecki, po drugiej stronie niemcy kazali ludziom pole obrabiać. Podobno w bezwietrzną noc jęki jeńców niosły się około 2km... tam leży na jednym 12000 osób a na drugim 45 000 bodajże ;] Juz tam mam zadekowane ulotki referendum z 46 i przedwojenną skrzynkę pocztową :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.