Jump to content

Dolina rzeki liwiec

Eko

Recommended Posts

Witam.
Szukam informacji o wojskach (rosyjskich i niemieckich) stacjonujących nad rzeką Liwiec, siedziałem dzisiaj bardzo długo w necie szukając informacji i jedyne co mi sie udało znaleźć to, to że w mojej okolicy a dokładnie obok Siedlec była rozegrana bitwa o Siedlce w której brał udział Totenkopf.
Jeśli można by było chciałbym prosić o jakieś informację o stacjonujących wojskach nad liwcem, gdzie rozgrywane były bitwy. W niektórych miejscach nad tą rzeką są ziemianki ale to były pozycje rosyjskie i po dokladnym przeszukaniu znalazłem tylko kilka łusek od pepeszy i mosina i na tym się skończyło.
Aha i takie małe pytanie, może ktoś posiada mapy stacjonujących tam wojsk?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi:)

Z opowiadań starszych ludzi słyszałem, że głośno było tylko strzały, huki armat, czołgów ale nic po tym nie zostało :(
Powiadasz że w 39? Czyli jest też szansa znalezienia czegoś z wojska polskiego ale pewnie bliżej Wyszkowa gdzie działała GO Wyszków ale to już trochę dalej a mi chodzi głównie o Siedlce, niwiski, mokobody :)

Koło Mokobód jest wieś- Sosna-Korabie. Warto szukać w okolicznych lasach. W 1939 wycofujące się wojsko zakopało broń w lasach właśnie w pobliżu tej wsi. Rosjanie oczekiwali tam na upadek Powstania Warszawskiego, są jeszcze okopy, ziemianki po nich. 5 dni stał front, bo niemcy nie mogli przeprawić się przez niegdś bagnisty rejon rzeczki Sosenki". Niedaleko było cmentarzysko Jaćwingów, a także ostatnia polska średniowieczna twierdza obronna na podlasiu. Warto odwiedzić ;]

Właśnie koło sosny są 2 cmentarze po jeńcach rosyjskich.
W lesie w którym zakopano to wszystko działała przez bodajże 2 lata partyzantka, może coś ciekawego po nich zostało jeśli wojowali się z niemcami, to jest ogromnie duży las ale może warty przeszukania ;) 97 letni dziadek mówił mi, że obok tego lasu był obóz jeniecki otoczony drutem kolczastym a jeńców którzy tam zmarli zakopywano własnie w tym lesie a po odkryciu ciał postawiono im pominiki.

Tak ;] A skąd jesteś jeśli można wiedzieć?? Koło Sosny był obóz jeniecki, po drugiej stronie niemcy kazali ludziom pole obrabiać. Podobno w bezwietrzną noc jęki jeńców niosły się około 2km... tam leży na jednym 12000 osób a na drugim 45 000 bodajże ;] Juz tam mam zadekowane ulotki referendum z 46 i przedwojenną skrzynkę pocztową :D

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information