Wysolek85 Posted November 4, 2008 Author Share Posted November 4, 2008 Witam serdecznie!Mam na imię Mateusz, jestem tu nowy jako forumowicz (biernie czytam forum od 3 lat), od 2 lat mieszkam w Poznaniu.Mam do Was dwa pytania:1. Na fotce przedstawiam betonową pokrywę.....no własnie - czego: schronu?. Zdjęcie zrobione na ul. Kolejowej w Poznaniu2. Czy ktoś wie, do kogo należała i ile ma lat ta willa - ul. Książęca na Starołęce - jedyny taki piekny dom w okolicy i jedyny tak stary w stronę Fortu I.Od jakiegoś czasu bezskutecznie szukam info na temat poznańskiej Starołęki (gdzie mieszkam od roku), poza kilkoma ogólnymi informacjami z Wikipedii i z historii okolicznej parafii nic ciekawego nie udało mi się znaleźć.Może ktoś ma jakieś stare foty, skany pocztówek, jakiś tekst - chętnie przygarnę :)Z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wysolek85 Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 foto 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wysolek85 Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 foto 3 - zabetonowana studzienka blisko pokrywy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wysolek85 Posted November 5, 2008 Author Share Posted November 5, 2008 Willa na Starołęce przy ul. Książęcej 24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fanatyk6 Posted November 8, 2008 Share Posted November 8, 2008 Witam,na mapie Twierdza Poznań / 2003 nie ma zaznaczonego żadnego obiektu militarnego. Podobnie w książce Twierdza Poznań. Może obiekt ten nie miał przeznaczenia militarnego?Odnośnie Starołęki sugeruję zajrzeć do wspomnianych wyżej publikacji. Zawierają one informacje o fortyfikacjach znajdujących się na terenie Starołęki. O walkach w okolicytej dzielnicy opowiadają wspomnienia z serii Festung Posen 1945 cz.12, 10, 1 (atak na łęgach dębińskich).Sugeruję też poszukać czegoś w serii Kronika Miasta Poznania. Choć szczerze mówiąc nie wiem czy coś się tam ukazało odnośnie tej tematyki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szympans Posted September 4, 2013 Share Posted September 4, 2013 Odgrzeję sucharka.Od 1975 r. mieszkałem w tym domu a także mój ojciec, matka, dziadek i babci. (jako lokatorzy). Właścicielami po wojnie byli Państwo Kucharczyk (spoczywają na cmentarzu na Starołęce). Aktualnie dom jest w posiadaniu Stowarzyszenia Pomocy Eksmisyjnej (pomocy :-) ). Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.