Wysolek85 Napisano 4 Listopad 2008 Autor Napisano 4 Listopad 2008 Witam serdecznie!Mam na imię Mateusz, jestem tu nowy jako forumowicz (biernie czytam forum od 3 lat), od 2 lat mieszkam w Poznaniu.Mam do Was dwa pytania:1. Na fotce przedstawiam betonową pokrywę.....no własnie - czego: schronu?. Zdjęcie zrobione na ul. Kolejowej w Poznaniu2. Czy ktoś wie, do kogo należała i ile ma lat ta willa - ul. Książęca na Starołęce - jedyny taki piekny dom w okolicy i jedyny tak stary w stronę Fortu I.Od jakiegoś czasu bezskutecznie szukam info na temat poznańskiej Starołęki (gdzie mieszkam od roku), poza kilkoma ogólnymi informacjami z Wikipedii i z historii okolicznej parafii nic ciekawego nie udało mi się znaleźć.Może ktoś ma jakieś stare foty, skany pocztówek, jakiś tekst - chętnie przygarnę :)Z góry dziękuję
Wysolek85 Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 foto 3 - zabetonowana studzienka blisko pokrywy
Wysolek85 Napisano 5 Listopad 2008 Autor Napisano 5 Listopad 2008 Willa na Starołęce przy ul. Książęcej 24
fanatyk6 Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 Witam,na mapie Twierdza Poznań / 2003 nie ma zaznaczonego żadnego obiektu militarnego. Podobnie w książce Twierdza Poznań. Może obiekt ten nie miał przeznaczenia militarnego?Odnośnie Starołęki sugeruję zajrzeć do wspomnianych wyżej publikacji. Zawierają one informacje o fortyfikacjach znajdujących się na terenie Starołęki. O walkach w okolicytej dzielnicy opowiadają wspomnienia z serii Festung Posen 1945 cz.12, 10, 1 (atak na łęgach dębińskich).Sugeruję też poszukać czegoś w serii Kronika Miasta Poznania. Choć szczerze mówiąc nie wiem czy coś się tam ukazało odnośnie tej tematyki.Pozdrawiam
Szympans Napisano 4 Wrzesień 2013 Napisano 4 Wrzesień 2013 Odgrzeję sucharka.Od 1975 r. mieszkałem w tym domu a także mój ojciec, matka, dziadek i babci. (jako lokatorzy). Właścicielami po wojnie byli Państwo Kucharczyk (spoczywają na cmentarzu na Starołęce). Aktualnie dom jest w posiadaniu Stowarzyszenia Pomocy Eksmisyjnej (pomocy :-) ). Pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.