andretus Posted November 2, 2008 Author Share Posted November 2, 2008 Bursztyn wydobywany z tego miejsca od 17 wieku.Pozostałości to doły porośnięte lasem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magd85 Posted November 7, 2008 Share Posted November 7, 2008 jak tam dojechać i jak znaleść to miejsce? Link to comment Share on other sites More sharing options...
andretus Posted November 10, 2008 Author Share Posted November 10, 2008 To miejsce jest na południe,od przystanku autobusowego do Kokoszek.Przy drodze na Kartuzy,za Kiełpinem Górnym.Zdjęcie pochodzi z Google Earth.Andretus Link to comment Share on other sites More sharing options...
andretus Posted November 10, 2008 Author Share Posted November 10, 2008 Oto,miejsce to foto ktoś"usunął z poprzedniego postu Link to comment Share on other sites More sharing options...
andretus Posted November 10, 2008 Author Share Posted November 10, 2008 To tutaj powtórnie dodano 10-11-2008 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wasil Posted April 1, 2010 Share Posted April 1, 2010 Mógł byś zdradzić gdzie wyczytałeś tą informacje? Masz może jakieś dokładniejsze informacje o tej kopalni"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gostek46 Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Witam bardzo mnie zainteresował temat wydobywania bursztynu w tej części lasu w Gdańsku Kokoszkach.Jestem mieszkańcem tego regionu od 40 lat i interesuje mnie jego historia,odnośnie miejsca słyszałem od znajomego,że w latach 70 przyjechali jacyś Niemcy z ciężkim sprzętem i przekopywali tę część lasu tak jakby czegoś szukali.Znajomy(pracownik tamtejszych władz)o którym pisałem wcześniej dostał w raz z innymi rozkaz dosłownie przegonienia ich z lasu.Nie mam pojęcia dlaczego tam byli i czego szukali,jestem pewien,że nie bursztynu.Zapytuję na czym oparta jest hipoteza o wydobywaniu bursztynu w tej okolicy.Proszę o pomoc w zdobyciu wiedzy na ten temat jak i na okres II wojny światowej w tym rejonie.Z góry dziękuję i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.