andretus Napisano 2 Listopad 2008 Autor Napisano 2 Listopad 2008 Bursztyn wydobywany z tego miejsca od 17 wieku.Pozostałości to doły porośnięte lasem.
andretus Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 To miejsce jest na południe,od przystanku autobusowego do Kokoszek.Przy drodze na Kartuzy,za Kiełpinem Górnym.Zdjęcie pochodzi z Google Earth.Andretus
andretus Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 Oto,miejsce to foto ktoś"usunął z poprzedniego postu
andretus Napisano 10 Listopad 2008 Autor Napisano 10 Listopad 2008 To tutaj powtórnie dodano 10-11-2008
wasil Napisano 1 Kwiecień 2010 Napisano 1 Kwiecień 2010 Mógł byś zdradzić gdzie wyczytałeś tą informacje? Masz może jakieś dokładniejsze informacje o tej kopalni"?
Gostek46 Napisano 13 Kwiecień 2011 Napisano 13 Kwiecień 2011 Witam bardzo mnie zainteresował temat wydobywania bursztynu w tej części lasu w Gdańsku Kokoszkach.Jestem mieszkańcem tego regionu od 40 lat i interesuje mnie jego historia,odnośnie miejsca słyszałem od znajomego,że w latach 70 przyjechali jacyś Niemcy z ciężkim sprzętem i przekopywali tę część lasu tak jakby czegoś szukali.Znajomy(pracownik tamtejszych władz)o którym pisałem wcześniej dostał w raz z innymi rozkaz dosłownie przegonienia ich z lasu.Nie mam pojęcia dlaczego tam byli i czego szukali,jestem pewien,że nie bursztynu.Zapytuję na czym oparta jest hipoteza o wydobywaniu bursztynu w tej okolicy.Proszę o pomoc w zdobyciu wiedzy na ten temat jak i na okres II wojny światowej w tym rejonie.Z góry dziękuję i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.