kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 nie mam pojęcia jak się za niego zabrać - chciałbym usunąć cały ten syf i go zakonserwować - proszę o jakieś porady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 z tej strony jeszcze gorzej - czy można go tak jak miedziaki moczyć w oliwce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 Oliwa z oliwej będzie OK. Nie zniszczy a sporo syfu zejdzie.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 na aszych odkryciach" kolega karpik poradził aby wymoczyć go w wodzie z kwaskiem cytrynowym i wyczyścić szczoteczką z pastą do zębów - sporo tego syfu już zeszło - został w miejscach gdzie aluminium się rozpuchło - i tu moje pytanie czy muszę oczyścić te rozpuchnięte pęcherze bo będzie dalej postępowała korozja czy mogę je zostawić tak jak są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 i druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszpol26 Napisano 31 Październik 2008 Share Napisano 31 Październik 2008 UUUUU z tego to raczej już nic nie będzie sporo wżerów ale nieśmiertelnik to niesmiertelnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 31 Październik 2008 Autor Share Napisano 31 Październik 2008 będzie-będzie:) - teraz nie mam czasu ale jutro może jeszcze nad nim posiedze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Share Napisano 1 Listopad 2008 operację uważam za zakończoną - wprawdzie nie wyszedł jak z fabryki ale jak dla mnie efekt jest zadawalający - teraz poleży w oliwce żeby zneutralizować wszystkie kwasy i do gablotki :) - pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Share Napisano 1 Listopad 2008 fotka oczywiście:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 1 Listopad 2008 Autor Share Napisano 1 Listopad 2008 druga strona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 2 Listopad 2008 Share Napisano 2 Listopad 2008 Witam!Ładnie wyszło. Ja bym chyba jeszcze punktowo te wżerki próbował czyścić. Zdaje się, że są tam jeszcze tlenki glinu. Samym kwaskiem cytrynowym czyściłeś? Ja teraz również bawię się z jedną polską blaszką. Jednak ja do procesu konserwacji użyłem jeszcze roztowru zasadowego- jedynie przemywanie.Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz18 Napisano 2 Listopad 2008 Autor Share Napisano 2 Listopad 2008 liczę na to że te tlenki rozpuszczą się po jakimś czasie w oliwce - ale pewności nie mam - większość syfu zeszła po kąpieli w wodzie z kwaskiem i szorowaniu miękką szczoteczką - a część usunąłem mechanicznie - lupka, skalpel i precyzyjne usuwanie przytwierdzonych drobinek - pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Hmm oj Panowie... Pytanie pierwsze: skąd pewnośc że to tlenek?? Moze wodorotlenek?? Co nie zmienia faktu że oba są trudno rozpuszczalne!! Kwaskiem cytrynowym nie ruszymy, a tym czym potencjalniemoglibyśmy ruszyć, to roztwarza aluminium... Polecam zostawić, jak było męczone kwaskiem to zobojetnić na wszelki wypadek choćby ludwikiem, umyć i zostawić troche w oliwce. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.