Skocz do zawartości

Sabaton w Polsce.

Steiner7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 96
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
720 polakow powstrzymalo 42000 niemcow..... to musza sie niezle z nas smiac teraz jak slysza i widza ta propagane w necie i tv a co gorsza sa tacy co w to potrafio wierzyc... po co z reszata tak nielepiej byloby powiedziec 72 polakow powstrzymywalo 4200000000000 niemcow nad narwia, albo 7 nieuzbrojonych polskich zolniezy powstrzymywalo cale niemcy na odcinku wizna.wtedy by i metalika zjechala na podlasie a jakie powazanie.....

jakich jaj? niewiem o czym mowisz...... czytalem guderiana,i jedyne po przeczytaniu sadze ze inni musza poczytac.musza takge zapytac niemcow ktozy jeszcze zyja bo przeciasz bylo ich wiecej w ow czasie jak naszych .mysle wogle ze i tak z nas na calym swiecie smieja i jajka robia a do tego jeszcze my sami z siebie prowadzac taka propagande jak boj pod wizna liczac 720 i 42000 niemcow.

No to przedstaw nam prawdziwa historię tego wydarzenia gdyż my ciemni jak tabaka w rogu...może powiesz nam o czymś bardziej heroicznym,sądząc o twojej postawie przytoczysz mit Edelmana który w 1943 wyszedł z kasą z Getta by kupić broń od Węgrów i dziwnym trafem odnalazł się rok później w okolicach Warki:)

Tego typu twórczości jest całkiem sporo.
Akurat kawałek Sabatonu trafił chyba w niszę. Do tego zgrabnie zmontowany teledysk i już mamy szybsze bicie serca.
Jest kilka takich utworów, choćby muzyka z Hubala" podczas szarży na niemiecką kolumnę.
Czy choćby twórczość p. Jacka Kaczmarskiego.
Kilkakrotnie biorąc udział w inscenizacjach w Hiszpanii, widząc szarżujących naszych ułanów, stawał nam Polakom, przed oczami tekst Somosierry".

Tak dla równowagi, pozwolę sobie zamieścić tekst hiszpańskiej grupy Toleum, która nagrała piosenkę o walkach Division Azul na froncie wschodnim podczas II wojny światowej. Tekst przetłumaczyła żona mojego serdecznego kolegi.

Es un angel que va cabalgando,
cabalgando con brio y valor y sin descansar ,
va cantando las tristes historias
de una guerra que ya terminó.

Primavera lejos de mi patria,
primavera lejos de mi amor,
primavera sin flores y sin risas,
primavera a orillas del Wolchow de guerra en el Wolchow.

Y sus aguas, que van al Ladoga,
van cantando esta triste canción,
canción triste de amor y de guerra,
canción triste de guerra y amor.

Cuando, ebrio, avanza el enemigo
y con Vodka ataca sin valor
a atacar con Vodka y sin valor,
rasga el aire más fuerte que la metralla
las estrofas de mi Cara al Sol.

Cara al Sol, canción antigua y nueva,
Cara al Sol es el himno mejor,
Cara al Sol y es morir peleando,
que la Patria así me lo pidió.

To jest anioł który jeździ konno
Z odwagą i w zimnie, bez odpoczynku
Śpiewa smutne historie
O wojnie która już się skończyła

Wiosna z dala od mojej Ojczyzny
Wiosna z dala od mojej miłości
Wiosna bez kwiatów i bez śmiechu
Wiosna na brzegach Wołchowa,

Widziałem jej nurt który płynie w stronę Ładogi
Które śpiewają jej smutną piosenkę
Smutną piosenkę o miłości i o wojnie
Smutną piosenkę pełną miłości

Kiedy odważny naciera nieprzyjaciel
I atakuje pijany i bez odwagi
Przecinają powietrze ostrzej niż karabin maszynowy
Strofy mojego Twarz ku słońcu"

Twarz ku słońcu, piosenka stara i nowa,
Twarz ku słońcu, to najlepszy hymn
Twarz ku słońcu, to umrzeć w czasie walki
Bo Ojczyzna tak mnie prosiła

Drogi Kamilu (nie piszę na Pan ponieważ kiedyś dawno temu koresponowaliśmy przy okazji innego tematu więc chyba moge tak ?)
szkoda, że oceniasz czyjąś wiedzę zbyt pochopnie na podstawie wpisu na forum. Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż we wrzesniu mogły się zdażyć i rogatywki garnizonówki i mundury garnizonowe, ale jak sam zauważysz przy uważnym przeczytaniu mojego posta nie uczyniłem z tego faktu głównego zarzutu pisząc, że to pikuś" bo to nie rzutowało na całokształt tak bardzo jak inne iedoróbki", z których najgorsza była chyba nieszczęsna salwa". Nie wątpię w wiedzę o walkach na ich terenie i zaangażowanie HGRH 33pp, ale niestety musztrę a szczególnie salwę muszą jeszcze poćwiczyć....... Wtedy żadna trema przed kamerą nie będzie im straszna.

Steiner7 - piosenka Toletum rzeczywiscie jest niezla. Z tego co wiem nie jest jednak ich autorstwa - to cover" tekstu piosenki ulozonej przez ochotnikow División Azul w Zwiazku radzieckim, albo krotko po zakonczeniu walk dywizji - tu jest plik ze starszym nagraniem: http://www.rumbos.net/cancionero/4245_003.htm

Fragment:
Twarz ku słońcu, piosenka stara i nowa,
Twarz ku słońcu, to najlepszy hymn"
sie do slow innej piesni - hymnu Falangi Hiszpanskiej Cara al Sol"

Wielkie dzieki za tlumaczenie tekstu.

Szkoda, ze jak na razie nie ma takich nowoczesnych adaptacji niektorych pieknych polskich piesni patriotycznych, a jedyne unowoczesnione" czym nas ostatnio uraczono to Powstanie Warszawskie na nute disco polo"

jak widac muzyka z prawda sie mija.ale mam wrazenie ze zespol ktory goscil w wiznie juz wiecej tam niezawita.tak sadze po obejrzeniu reportarzu jak byli oblegani przez fanow.troche starsi fani oblegali michala wisniewskiego..... niewiek ktory czlonek zespolu wypowiedzial sie ze niewidzial bunkrow takich duzych. no biorac pod uwage ze szwecja jest neutralna moze tam bunkrow niema,ale to gdzie on byl na lekcjach hitori ze linie maginota uczknela jego uwadze.

chlopaki niema co postarali sie.muza jest super.teraz wyjdzie jakis hip hop o obronie odcinka wizna. ale na tede czy liroja niema co liczyc ktos z kambodzy bedzie debiutowal.i tak sie nazbiera przez lata tego i na rocznice jak zagraja a gorze strekowej,jak pociagna po strunach,stukna w bebny,rykno w mikrofony to niewiem co ornitolodzy na to biotac pod uwage ze jest to biebrzanski i nadnarwianski park narodowy.a najlepsze jest to ze wiekszosc tych ornitologow to niemcy..... hahhahahah

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie