Kubuś 2001 Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Ja takie okna kojarzę z wiejskimi oborami. Najwięcej to ich chyba było w PGR-ach. Przynajmniej są bardzo podobne.
pablcbr Napisano 23 Październik 2008 Autor Napisano 23 Październik 2008 niby tak ale ... Za oficjalną datę rozpoczęcia działalności odlewniczej w Drawskim Młynie przyjmuje się rok 1854. Według katalogu produkcji z 1889 roku fabryka wytwarza następujące wyroby: tuleje do osi wozowych, balustrady, schody, podesty, okna , kotły, meble ogrodowe, płyty kuchenne, formy do wypieku ciast, rury piecowe, koła pasowe, ruszty, pierścienie do walców polowych, słupy, odkładnie do pługów, ciężarki zegarowe, odważniki żeliwne i mosiężne legalizowaneTylko niewiem czy np też to mogło byc tam wykonane odlane.
pablcbr Napisano 24 Październik 2008 Autor Napisano 24 Październik 2008 grove3 nie pij tyle i uspokuj sie troszke Zdrów
Szyna Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 Kolego pablcbr wrzuć zdjęcia połączeń ramy okna z profilami środkowymi, najlepiej od tyłu, to zobaczymy czy to odlew, bo troszkę w to wątpię...Pozdrawiam
pablcbr Napisano 23 Październik 2008 Autor Napisano 23 Październik 2008 odlew na 100% moze nie wygląda bo dziś je doprowadziłem do stanu uzyteczności ale było nawet mało dokładnie odlane lub forma była kiepska bo było sporo wąsów"
Szyna Napisano 23 Październik 2008 Napisano 23 Październik 2008 A więc odlew... Potrafię tylko powiedzieć, że to jest okno od budynku inwentarskiego...Niestety bicia nic mi nie mówią...Pozdrawiam!
ERWIN Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Co więcej można powoedzieć? Żeliwne okno od budynku gospodarczego, rzemieśliniczego lub przemysłowego na pewno sprzed 1945 roku, być może początek XX wieku. W rejonie gdzie zostało znalezione należy poszukać np. na starych mapach odlewni żeliwa bo bardzo możliwe że to wyrób lokalny.
fraktal Napisano 25 Październik 2008 Napisano 25 Październik 2008 Nikt nic.. Ale jak wstawisz w ramę zamiast zwykłych szyb lustra to możesz mieć całkiem fajne lustro na ścianę. Ja mam ramę drewnianą z ruin bardzo starego domu (wyszło tam też kilka innych ciekawych rzeczy). Jeszcze nie wstawiłem luster, ale to zrobię.
pablcbr Napisano 26 Październik 2008 Autor Napisano 26 Październik 2008 ja z tego ramke na foty zrobie
Pytanie
pablcbr
FOTO
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.