von Neumarkt Napisano 21 Październik 2008 Autor Napisano 21 Październik 2008 Proszę o identyfikację monety leżącej przy pięciogroszówce,wykonana z miedzi,jednostronna,pozdrawiam i dziękuję v.N .
domini Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 Czy to nie są przypadkiem III halerze miasta Legnica?? http://www.monety.d2.cz/miasta/legn4.gifPozdro.
von Neumarkt Napisano 21 Październik 2008 Autor Napisano 21 Październik 2008 Raczej nie,w okręgach od górnego począwszy-LEW,dolny lewy:ORZEŁ i dolny prawy litera W.
algor Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 Po średnicy, herbie i roku wnioskuję,że to szeląg Zygmunta III WazyInteresuję się monetami dopiero od sierpnia, więc niech ktoś bardziej doświadczony to potwierdzi. Mógłbyś też dać lepsze foto oraz obie strony monetki.
domini Napisano 21 Październik 2008 Napisano 21 Październik 2008 Rzeczywiście masz racje jak sie przypatrzeć to widać tam orła. niestety nie znalazłem podobnej w internecie.Ale ja jednak dalej bym sie upierał przy jakichś halerzach, może nie dla miasta Legnica. Tym bardziej że jest jednostronna, ale mogę się mylić. A co do szeląga Zygmunta III Wazy to śmiał bym w to wątpić, myślę że to raczej nie będzie nic z tych rzeczy. Ale głowy nie daję:)Pozdro i powodzenia w identyfikacji sam jestem ciekaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.