lysy452 Napisano 17 Październik 2008 Autor Napisano 17 Październik 2008 witam prosze o pomoc w id ostrogi,niestety nie doszukalem sie zadnych punc bic
kowalinho Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 To ja powiem tak - jedyny ustalony przed wojną wzór ostróg w RP to był wz31. A to wz31 zdecydowanie nie jest.Wygląda mi na jedną z odmian niemieckich ostróg żołnierskich - żołnierskich ze względu na sposób mocowania pasków, niemieckich ze względu na gwiazdkę - polskie ostrogi takich gwiazdek nie miały.Kubas - oczywiście, Twoja ostroga jest ostrogą niemiecką, ale to nie oznacza, ze to jest jedyny model ostróg niemieckich.
lysy452 Napisano 17 Październik 2008 Autor Napisano 17 Październik 2008 witam prosze o pomoc w id ostrogi,niestety nie doszukalem sie zadnych punc bic
kowalinho Napisano 17 Październik 2008 Napisano 17 Październik 2008 Według mnie żołnierska ostroga pruska/niemiecka, takich i zbliżonych ostróg używano od początku XX wieku do II wś.Takich używano również w kawalerii WP, jako pozostałości po zaborcach.
lysy452 Napisano 17 Październik 2008 Autor Napisano 17 Październik 2008 kowalinho wiec teraz jestem miedzy mlotem a kowadlem bo nie wiem czy niemiecka czy polska.pozdro
kubas Napisano 18 Październik 2008 Napisano 18 Październik 2008 I faktycznie mój błąd Polska to ona nie jest:(Przepraszam za zmyłkę spowodowaną moją nieuwagą;)PZDR
Pytanie
lysy452
witam prosze o pomoc w id ostrogi,niestety nie doszukalem sie zadnych punc bic
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.