Skocz do zawartości

Rutus Solaris pytanie o dyskryminacje

tadeks6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam tak jak w temacie... Czy dyskryminacja w rutusie solarisie jest na tyle dobra, że pozwala na kopanie przy odpowiednim ustawieniu np tylko kolorków, i czy poszczególne tony dźwięków są trudne do opanowanie dla zaczynającego swoją przygodę z tym sprzętem????? A i ile można chodzic na jednych baterjach np duracell alkalicznych lub jakichś innych ale nie made in china..! I jeszce jedno pytanko czy na słuchawkach baterje w solarce dłużej trzymają, i czy tony są lepiej rozpoznawalne ze słuchawkami??????? Pozdro tadeks6.
Napisano
Jeszcze małe pytanko który z tych czykrywaczy jest lepszy pod względem.
1: Dyskryminacji
2:Zasięgu
3: Uniwersalności
A chodzi moi o wykrywacze: UltreII i Solarisa oczywiście Rutusa????? Pozdro tadeks6
Napisano
Kolego tadeks6
Solaris jest sprzetem uniwersalnym, w czestotliwości jakiej pracuje widzi kolorki, ale stali trochę wiekszej też nie minie (nawet na wiekszej dyskryminacji)
Nigdy nie próbowałem chodzić na dyskryminacji 100% (bo za dużo można ominąć) ale zapewne nawet to nie wytnie wiekszej stali...
zresztą w instrukcji producent nawet o tym pisze jeśli dobrze pamietam.
Jak chcesz kopać TYLKO kolor, to sobie kup ACE 250
Przez cały 1 sezon kumpel chodził obok mnie z tym własnie sprzetem i stal kopał naprawde sporadycznie....
w przeciwieństwie do mnie ;) he he

wybór należy do Ciebie
pozdro
Napisano
Witam co do solarki, to ponawiam pytanie jak u niej z tonową rozpoznawalnąścią metali, czy z dźwięku da się w 100% rozpoznać rodzaj metalu z jakiego fant jest wykonany????????
Napisano
A jeszcze pytanko do użytkownika 220V.. Czy jesteś zadowolony ze swojej solarki i czy polecił byś mi ten właśnie sprzęt, za równo na militarkę, kolorkiem też nie pogardzę Odp... Daż Dół tadeks6.
Napisano
Kolego tadeks6
dopiero zauważyłem,że osobny wątek założyłeś z pytaniem o ACE250 ;)
jeśli zależy Ci bardziej na łuseczkach i ogólnie kolorku to dobry wybór bedzie.

Co do SOLARISA:
odp.na Twoje pierwsze pytanie - oczywiście wyłacznie na podstawie tonu nie rozpoznasz metalu jaki masz pod cewką!
Dobry kolorek da czysty sygnał o wysokim tonie i jak zdejmiesz warstwe ziemi ten sygnał sie nie zmieni;

natomiast stary, kuty, gruby gwózdz też może Ci dać ładny sygnał o wysokim tonie, jednak dopiero po zdjęciu warstwy ziemi sygnał sie zmieni na niższy, lub zacznie zanikać (bo go dopiero wtedy dyskryminacja wytnie)
tak własnie jest z uniwersalnymi sprzeciorami.

Ogólnie jestem zadowolony z Solarka.
Ma swoje plusy ale i parę rzeczy mnie drażni, ale to już indywidualne sprawy użytkowników.
Powiem Ci tak, kolorku który znajdzie sie w JEGO zasięgu na pewno nie ominie, ale stali też troche nakopiesz.

Wszystko zależy od ustawień, upodobań i tego czego spodziewasz sie znalezc na danej miejscówce.

pozdrawiam
Napisano
Kolego sympatyczny - jeżeli chcesz kopać tylko sam kolor zainwestuj w ACE ale jeżeli zależy Ci choć trochę na zasięgu kup solarkę - w sumie powiem tak - dyskryminacja w solarce jest mocno średnia - solarka lubi pokazywać rdze jako kolor i wcale sie z tym nie szczypie, że okłamuje. Jest jeszcze drugie wyjście z sytuacji używaj pełnego dynamika w terenie w miarę czystym a na zaśmieconym chódz w mixie - wydaje sie ze tam dyskryminacja jest o wiele lepsza ale oczywiście kosztem zasięgu. Nie baw sie w baterie zainwestuj w dobre akumulatorki. pozdrawiam
Napisano
Powiedzcie Koledzy (użytkownicy Solarki),
czy tylko ja mam wrażenie że MIXD jest płytszy niż tryb DYNAMIK przy tej samej dyskryminacji?!
z założenia tryb MIX powinien głebiej siegać ze względu na obecność trybu Statycznego,
ale ja osobiście jakoś nie bardzo jestem do tego trybu przekonany jak szukam drobnego koloru...
stwierdzam to po głebokości i ilości dołków kopanych na obu trybach, na tej samej miejscówce.
Napisano
Po kolei Najpierw Tadek POtem 220 V

Tadek
- Solarka ma duzo większy zasięg, można jąustawić na zasadzie włącz i szukaj jak każdy inny wykrywacz, ale po opanowaniu gałkologi (czyli samodzielnych ustawień) kopiesz naprawdę głebokie dołki. Dyskryminacja w zupełności wystarcza, wycięcie czegokolwiek więcej niż żelazo na terenie innym niż plaża to strata wielu potencjalnie ciekawych fantów. Duże dłużej leżące żelazo zawsze daje sygnał jak na kolor, i nie odtyczy to tylko Solarki, to samo dzieje się w moim DFX też daje sygnał na kolor. Tryb MIX w Solarce jak i w DFX załatwia sprawę, bo słychać oprócz sygnału na kolor wyraźny i znacznie silniejszy sygnał na żelazo - MIX to świetny program na zaśmiecone tereny, ze starymi gwoździami DFX radzi sobie jednak lepiej choć nie do końca je wszystkie wytnie. Śmiało możesz ustawić dyskryminację w Solarce bardzo wysko, na godzinę 3 i nie ma żadnych strat względem małych kolorków a wtedy nawet stare gwoździe nie stanowią już wtedy problemu, wytnie praktycznie wszystkie mniejsze kawałki żelastwa nawet te leżące długo. W przypadkach wątpliwych, jak ktoś już wspomniał często samo wzruszenie ziemi pozwala się wykrywce zdecydować czy to kolor czy jednak nie.

Ale jak mawia mój znajomy NAjLEPSZĄ DYSKRYMIANCJE MA FISKARS - i to trzeba zawsze pamiętać i jak nie jesteś pewny to kop - nie raz się opłaci.

W tej cenie w jakiej można nabyć Solarkę to najlepszy zakup jaki można zrobić, szczególnie tryb MIX w tej cenie jest czymś co przważa szale na korzyść Solarki i pozwala na naprawdę skuteczne szukanie.

220V

Tak, na MIXie jest spadek zasięgów względem wysko ustawionego dynamika, też to zauważyłem, nieznaczny rzędu kilku centymetrów ale jest - nadrabia się za to znacznie lepszą separacją sygnału. Na MIXie problem maskowania celu jest znacznie mniejszy niż na dynamiku. Żeby nie było, maskowanie celu to bolączka każdego wykrywacza, w mniejszym lub większym stopniu.
Tu (w drugiej połowie filmiku )macie np test DFX pod tym względem, możecie pooglądać także testy innych wykrywaczy. Proszę tylko pamiętać, że każdy wykrywacz zaopatrzony w cewkę DD wyjdzie w takim teście znacznie lepiej niż na cewce koncetrycznej.
http://www.youtube.com/watch?v=_maDD_HJjck
Napisano
dyskryminacja jest srednia ja chodzilem z ustawiona na godz 10 i bylo to wystarczajace ale czasem sobie zlomu pokopalem :) baterio żerny strasznie w sumie na duracellach hmmm 4 wypady po 5 godz ale sprzęt dobry godny polecenia ja nim i kolorkow natluklem i troche stali ale ciezki i dodatkowo trzeba z nim pochodzic zanim zaczniesz go kumac pozd szajka
Napisano
Tylko wysokie, czyste tony - na kolor. Słchawki przy drobnicy jak najbardziej polecane. Dyskryminacja na 15 - i naprawde tylko wiekszy złom udaje kolor ;)
Sprzęt, tak jak zreszta nastepca - do polecenia.
Napisano
Ciężki!!!!
Solaris cieżki? Weż w łapę DFX albo lepiej GTI 2500 to dopiero będziesz wiedział co to znaczy ciężki.

No chyba, że ktoś tylko długopis nosi to nic dziwnego, że mu ciężko :). Normalny, sprawny facet bez kłopotu pomacha nim kilka godzin.
Napisano
grzechotnik wez sobie x 70 lub fischera ten sam segment prawdziwy facecie i w prownaniu do nich jest ciężki a gti 2500 to chyba inna półka a długopis to wiesz gdzie nosisz pudzianie
Napisano
1. jezeli chodzi o solarke i proxime - to tak na moje chłopskie oko to dopiero w proximie można mówić o prawdziwej dyskryminacji :)
2. a ja lubie cieżkie stabilne wykrywacze, przynajmniej wiem że coś w grabiach trzymam i nie rozpadnie sie to jak przypadkiem tym jakiś konar zaliczę - wyrywka jest świetnie wyważona - nie czuć ciężaru

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie