Hermanos Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 Znalazlem toto na miejscu dawnego pobojowiska, mysle ze to pruskie bo wielu ich tam poszlo. Czy takich sie na pagonach nie nosiło. Wymiary to ok. 2,5-3 cm. POMOCY!!!
Hermanos Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 Moja tez, cos jakby po śrubie.
Hermanos Napisano 22 Październik 2008 Autor Napisano 22 Październik 2008 Jeśli tak to z jakiego jest toto okresu i czy jest coś warte
Hermanos Napisano 23 Październik 2008 Autor Napisano 23 Październik 2008 Czytalem. czy to zdjęcie pasuje do tej mojej?
Hermanos Napisano 10 Październik 2008 Autor Napisano 10 Październik 2008 Hej, no co wy, złe zdjęcie, czy co?
Hermanos Napisano 20 Październik 2008 Autor Napisano 20 Październik 2008 a czy twoje ma jakieś mocowanie od spodu?
Jacek.Ant. Napisano 20 Październik 2008 Napisano 20 Październik 2008 Może to byc muszla św. Jakuba nazywana również muszlą pielgrzyma.Jedna z dróg prowadzących do sanktuarium Santiago de Compostela jest nazywana drogą św.Jakuba i oznaczona takimi muszlami,również pielgrzymi nią podążający ozdabiali ubranie takimi muszlami;naturalnymi ale również i wykonanymi z metalu(dawniej pełniły one rolę paszportu i gwarantowały nietykalnośc na szlaku).
Jacek.Ant. Napisano 22 Październik 2008 Napisano 22 Październik 2008 Trudno określic datę powstania gdyż sanktuarium w Santiago de Compostela jest znane od średniowiecza do dzisiaj.Jeśli ją znalazłeś na 1 wojennym pobojowisku to byc może pochodzi z tego okresu.Mogła pełnic rolę talizmanu lub medalika.O muszli św.Jakuba i Santiago de Compostela możesz poczytac w Wikipedii.
martian. Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 Też wiem tyle co Ty, ale mam w stanie ideał. Moja ok 4,5 x 4. Uprząż ozdoba? Nabijka?......
Pytanie
Hermanos
Znalazlem toto na miejscu dawnego pobojowiska, mysle ze to pruskie bo wielu ich tam poszlo. Czy takich sie na pagonach nie nosiło. Wymiary to ok. 2,5-3 cm. POMOCY!!!
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.