Skocz do zawartości
  • 0

Hełm-dzisiejsze znalezisko do ID

blaszak

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie!
Dzisiaj w trakcie wyprawy na wrześniową miejscówkę wpadł mi w oczy taki hełmik,służył u jednego z gospodarzy jako czerpak do wody.Z tyłu widać dospawany uchwyt na kij.Czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji tego hełmu??Hełm ma na górze wytłoczony niewielki grzebień.Jeszcze z takim hełmem się nie spotkałem więc bardzo liczę na waszą wiedzę.Miał być fant wrześniowy a to pewnie jest jakiś strażak.Przynajmniej ja tak przypuszczam.
Z góry dziękuję za każdą wiadomość.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ma taki lekki grzebyk w szczycie?jeśli tak to to właśnie norweski wz.31-czyli tak naprawdę szwedzki wz.21/18:
http://www.helmy.w8w.pl/szwedzki%20wz.21-18.htm
a jeśli nie ma grzebyka to jest to szwedzki wz.26:
http://www.helmy.w8w.pl/szwedzki%20wz.26.htm
skąd on w Polsce...ano to już nie pierwsze trafienie tego typu hełmu na wrześniowych miejscówkach-i coraz bardziej jestem w stanie w związku z tym uwierzyć że szwedzkie hełmy były w bardzo niewielkich ilościach na wyposażeniu naszej armii...ps.jeśli hełm byłby do pozbycia się to ja się zgłaszam-strasznie lubię takie gospodarskie przeróbki:)
Napisano
no do cudów techniki i białych kruków to ten hełm nie należy:)nie jest bardzo bardzo pospolity,ale nie ma większego problemu ze zdobyciem kompletnych egzemplarzy w farbie w miarę ładnej:)
Napisano
Tak,na szczycie jest delikatny grzebień.No to teraz już nie wiem skąd on u nas :)).Jutro jak go umyję to wrzucę jakąś fotkę bo wygląda miejscami tak jakby były resztki naszej wrześniowej farby ale mogę się mylić.
Napisano
szwedzkie hajerki wz.26 mają właśnie cięte ranty,ale jak grzebyk to na 100% 21/18-skąd on u nas...sam chciałbym wiedzieć-kilka miesięcy temu na allegro wypłynęły hełmy szwedzkie wz.26 wykopane razem z naszymi 31-ten jest kolejnym szwedem w Polsce i na wrześniu odnalezionym-ja już bym pomału i ostrożnie stawiał hipotezę że mimo braku danych w literaturze-partia tych hełmów znalazła się w naszym wojsku/choć można też zwalić wszystko na Niemców i ich zamiłowanie do gromadzenia wszystkiego co im w ręce wpadło-i takim sposobem zdobyty na Norwegach hełm mógł się też u nas znaleźć)-spróbuj podmyć hełm-strasznie jestem ciekaw czy coś wyjdzie
Napisano
ps.teraz zacząłem myśleć nad tym co o ciętym rancie powiedziałeś-fakt że szwedy 21/18 mają nakładkę a norweskie wz.31 /kształt bez zmian bo to odmiany są tego samego/są cięte...więc jednak chyba bardziej to norweg przez Niemców do nas przyciągnięty...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie