XII Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Witam,Co to za moniak? Jaki metal itp ? :)Z góry dzięki.Pozdrawiam.
Sv Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Trochę obrócona nie w te strony...ale powinien być szeląg ryski Zygumnta III Wazy z cieńkiego sreberka .Sv
XII Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Dzięki :) tak myślałem, że sreberko bo jest bardzo cieniutki :D a jeśli bardzo cieniutki i w sumie mały :D to sreberko :D ...nie zawsze ;) Jak z wartością? Wrzuciłem ją do oleju z resztą monetek ale myślę nad kwaskiem cytrynowym :P dobry pomysł czy nie za bardzo? Pozdrawiam.
Sv Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Kwasek odpada, bo musiałbyś dobrać odpowiednią proporcję wody do proszku, a to wymaga wprawy.Możesz wycisnąć cytrynę i nasączyć nią pałeczkę higieniczną.Lekko pocierasz nią monetę i kontrolujesz, tak by nie zedrzeć z niej patyny. Jak patyna zacznie dlikatnie schodzić to szybko z monetką pod kran z wodą. Wypłukać, natrzeć wazeliną lub zamoczyć w oliwce na chwilę, wytrzeć miekką szmatką i koniec.Sv
XII Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 Dzięki za odpowiedź i rady jak czyścić.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.