Kobieras39 Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 witam dzis widziałem zdjecie kobiety instruktorki pw z krzyzem zasługi , krzyzem niepodleglosci i odznaka pułkowa 40 pp , czy wie ktos moze o kobietach odznaczonych ta odznaka pułkowa?
bolas Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 o ile dorbze kojarzę odnzakę pułkową mogli dostawać też cywile ze wybitne zasługi dla pułku itp ...
Kobieras39 Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 ale krzyz zaslugi do tego oraz krzyz niepodleglosci i za powstanie slakskie to chyba raczej nie cywil
bolas Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 spojrz w zasady nadawania krzyzy ... tam wsio napisane, nie mam pod ręką, ale wydaje mi się że raczej są spore szanse ze w wyjatkowych sytuacjach odznaczenia wojskowe mogli nosic rozwniez cywile ...
Kobieras39 Napisano 3 Październik 2008 Autor Napisano 3 Październik 2008 dziwny zbieg okolicznosci ze pani dostala krzyze i odzanke pułkową , pozatym była instruktorem Pw kobiet
bolas Napisano 3 Październik 2008 Napisano 3 Październik 2008 Jak pisałem, nie mam pod ręka odpowiedniej literatury, więc z netu. Krzyż niepodległości i Krzyż zasługi spokojnie mogłybyć nadawane cywilom, ---------------------------------------Krzyż Niepodległości i Medal Niepodległości: Krzyż i Medal Niepodległości zostały ustanowione rozporządzeniem Prezydenta RP z dnia 29 października 1930 roku o Krzyżu i Medalu Niepodległości, w celu odznaczenia osób, które zasłużyły się czynnie dla niepodległości Polski w okresie przed wojną światową lub podczas jej trwania oraz w okresie walk orężnych polskich w latach 1918 – 1921, z wyjątkiem wojny polsko–rosyjskiej na obszarze Polski". W drodze późniejszej nowelizacji, mógł być także nadawany dla osób, które zasłużyły się czynnie: w okresie walk powstańczych o wyzwolenie w roku 1938 Śląska Cieszyńskiego za Olzą" (tzn. podczas zajęcia czeskiego Zaolzia).Uczestnikom walk z bronią w ręku o niepodległość Ojczyzny przed I wojną światową lub poza szeregami armii, względnie osobom które takimi walkami kierowały, mógł być przyznany Krzyż Niepodległości z Mieczami.Odznaczenie posiadało trzy klasy: * Krzyż Niepodległości z Mieczami * Krzyż Niepodległości * Medal Niepodległości.----------------------------------Krzyż Zasługi początkowo był najwyższym odznaczeniem dla osób cywilnych, które po odzyskaniu przez Polskę niepodległości w 1918 roku wyróżniły się w pracy dla kraju i społeczeństwa, spełniając czyny wychodzące poza zakres ich codziennych obowiązków.Pierwotnie w każdym stopniu mógł być przyznawany tej samej osobie czterokrotnie, jednak w odstępach czasu nie krótszych niż jeden rok. Przy kolejnym nadaniu Krzyża Zasługi na wstążkę nakładane były metalowe okucia w formie listewki. Złoty Krzyż Zasługi nadawał Prezydent RP na wniosek prezesa Rady Ministrów, na podstawie wniosków poszczególnych ministrów. Srebrny i Brązowy Krzyż Zasługi nadawał Prezes Rady Ministrów, także na podstawie wniosków poszczególnych ministrów.Pierwsza zbiorowa dekoracja Krzyżem Zasługi odbyła się z okazji piątej rocznicy odzyskania niepodległości, w dniu święta narodowego 11 listopada 1923 roku. Rozdano wówczas 27 Krzyży Srebrnych i 41 Krzyży Brązowych. Kolejne zbiorowe nadanie miało miejsce na początku 1924 roku, a trzecie w dniu 15 marca 1924 roku. Uhonorowanym Krzyżem Zasługi przysługiwało czynne prawo wyborcze do Senatu.W 1937 roku określono ścisłe zasady przedstawiania wniosków poszczególnych stopni Krzyża Zasługi, zależnie od posiadanego stopnia służbowego żołnierzy i funkcjonariuszy państwowych, np. do Złotego Krzyża Zasługi mogli być przedstawiani żołnierze w stopniu: marszałek, generał, pułkownik i podpułkownik, a do Srebrnego KZ: major, kapitan, porucznik i podporucznik. Podobne reguły były stosowane do funkcjonariuszy państwowych.W latach 1923–1939 przyznano 151 034 Krzyże Zasługi. W dwóch ostatnich latach przed wybuchem II wojny światowej liczba nadań Krzyża Zasługi bardzo wzrosła, nadano wówczas 109 252 odznaki , co stanowiło ponad 2/3 wszystkich nadań od 1923 roku.--------------------A odznaka pułkowa ? Mogła być doddatkiem dla cywila wyróżnionego właśnie Krzyżem Zasługi i Niepodległości za czyny które po części mogły dotyczyć np. dziejów 40pp.
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2008 Napisano 7 Październik 2008 ja tak trochę inaczej... i obok tematu patrzcie na fotkę...http://www.odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum22/4_copy268.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.