pablcbr Napisano 1 Październik 2008 Autor Share Napisano 1 Październik 2008 Lezy sobie jak widac na szrocie w centralnej polsce. Napęd ożno , ręczny" ale jest tam tez silnik elektryczy. Stare to to ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Dla mnie to samoróbka ktoś sobie zrobił szlamówkę - nie słyszałem jeszcze o pompie strażackiej z napędem elektrycznym –może coś więcej bym powiedział gdyby pompa stała odwrotnie :)) –pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 2 Październik 2008 Autor Share Napisano 2 Październik 2008 Wiem tez bym ją chentnie zobaczył samą bez gratów wokoło ale wazy troszke, wstawiłem tutaj bo to ciekawa konstrukcja np. te pompy grzybki" z lat 50-70 konstrukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 To nie samoróbka.Pamiętam taką , nawet na takim samym wózku , stała na wsi pod Warszawą.Służyła do nawadniania łąki pompując wodę ze stawu.Za małolata czesto się koło niej kręcilismy.Pamiętam że na tabliczce znamionowej był rok prod.1969 , 2200 L / min. a silnik miał coś około 10 KW. Miała rączkę , poruszająca się poziomo , do ręcznego zalewania . Nie podłączało się węża tylko duralowe rury o dł.z 5 metrów każda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 2200l/min ? no może i tak -odpowiedniki spalinowe teraz mają 800L/min -pozdro :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 a jak mnie wzrok nie myli widzę tam nasadę o52 ? a wiadomo że nawet zwiększając ciśnienie -nie z powodujemy większego przepływu cieczy przy stałej j średnicy na który ona pozwoli :)-tak prosto tłumacząc po chłopsku :)-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 ale to nie o to tu chodzi -ja uważam ze to urządzenie to nie jest pompa strażacka –pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czabak1 Napisano 2 Październik 2008 Share Napisano 2 Październik 2008 Pewnie że nie strażacka ! Choć strażakwaffe pewnie dałby sobie rade :-D Może coś pokreciłem , minęło już ponad 20 lat jak ją z bliska widziałem , na poczatku lat 90-tych jak zaczął sie boom na złom , to ją złomiarze skroili. Najlepiej jak kol.pablcbr ma możliwość , niech sprawdzi czy ma tabliczkę.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablcbr Napisano 2 Październik 2008 Autor Share Napisano 2 Październik 2008 Tbliczke pewnie ma juz huta i pożarł ja wielki piec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.