dudzin Napisano 1 Październik 2008 Autor Share Napisano 1 Październik 2008 Poszukuję wszelkich informacji lub kontaktu z rodziną Władysława Goliczewskiego - ur. ok. 1900 r. w Grajewie. Jako młodzieniec zaangażował się w działalność niepodległościową w ramach Polskiej Organizacji Wojskowej. W 1919 odbył kurs szkoły podoficerskiej 33 pułku piechoty w Łomży. Zostałdowódcą II plutonu 1 kompanii i od VIII 1919 roku brał udział w walkach na froncie wojny polsko-bolszewickiej. Walczył na froncie poleskim i pólnocno-wschodniej Białorusi. W I 1920 r. Trafił do niewoli sowieckiej, z której po miesiącu udało mu się uciec. Powrócił w szeregi macierzystego 33 pp. W VII 1920 r. Podczas walk nad Dźwiną został ranny, co zakończyło jego działalność frontową. Jego wspomnienia z okresu wojny polsko-bolszewickiej pt. Walecznych Tysiąc" zostały wydane drukiem po raz pierwszy już w 1934 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arti666 Napisano 13 Luty 2012 Share Napisano 13 Luty 2012 Nazywam się Artur Sienkiewicz, nazwisko rodowe mojej matki to Goliczewska, Władysław Goliczewski był jej stryjem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubciio Napisano 30 Wrzesień 2012 Share Napisano 30 Wrzesień 2012 Ja z kolei nazywam się Hubert Goliczewski. Mój dziadekurodził się i mieszkał w Kroszewie koło Rajgrodu, miasteczkapołożonego niedaleko Grajewa. Uwzględniając fakt, że w Polscenasze nazwisko nosi wg oficjalnych danych tylko 74 osobyi większość z nich zamieszkuje rejon Grajewo - Augustów -Ełk, z pewnością jesteśmy krewniakami. Ja sam mieszkamw świętokrzyskim, tu bowiem przywiało mojego ojca z podlaskichpiasków :) To tyle, nie jestem bezpośrednim krewnymWładysława Goliczewskiego jak przedmówca i to raczejtemat na jakieś forum genealogiczne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gruby_gunio Napisano 1 Marzec 2013 Share Napisano 1 Marzec 2013 nazywam się Jarosław Zawadzki jestem jego wnukiem mogę dodać,że obie jego córki żyją starsza Barbara w Stanach,a mlodsza moja mama Maria w Otwocku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perla717 Napisano 9 Styczeń 2016 Share Napisano 9 Styczeń 2016 Witam.Moja babcia jest córką Władysława Goliczewskiego.Proszę o podanie nr tel. Ułatwi nam kontakt, dziękuje w imieniu babci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.