Krychu_Szprotawa Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 Witam, dzisiejsze trafienie jeszcze ciepła ;) Wydaje mi się ze moze to byc krajcar, proszę jednak o rzetelną identyfikacje owej monety,pozdrawiam Krystian
palacz Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Nie bedzie to jeden kreutzer? Porownaj do tych z allegro. Odrazu masz wycene :)http://allegro.pl/search.php?string=kreutzer
Krychu_Szprotawa Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 palacz, czytaj co napisałem wczesniej. Prosiłem o rzetelną identyfikacje mimo wszystko dzięki.PS. Jaki to władca?
kopijnik2 Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 skoro ...Prosiłem o rzetelną identyfikacje ...to daj rzetelne foto...bo - jak widać - z tego - niewiele wynika...
martian. Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Kopijnik jak ty potrafisz zrobić elektrolizę zdjęcia;)
Krychu_Szprotawa Napisano 1 Październik 2008 Autor Napisano 1 Październik 2008 rzetelne zdjęcie dodam dopiero po oczyszczeniu moniaka. Póki co dodaje zdjęcie krajcarka z 1722 roku znalezionego takze w okolicach Szprotawy.
Grzechotnik Napisano 2 Październik 2008 Napisano 2 Październik 2008 Przecież dano Ci już rzetelną identyfikację?W skrócie i uproszczeniu wyglada to tak:KREUZER - bo tak pierwotnie zwano tą monetkę (od podwójny krzyż) zaczęto ją bić około roku 1458, była bita głównie w Austrii a co za tym idzie poźniej w Cesarstwie Austro- Węgier gdzie nazywano ją KRAJĆAR. W wyniku wojen śląskich 1740-1763, gdy Sląsk ostatecznie dostał się pod panowanie Prus w tym także mennice i stemple, bitą ją już jako monetę Pruską zwaną już z niemiecka jako KREUTZER.Jak wynika z legendy FREDERICUS i z historii jest to mentka Pruska, a więc KREUTZER, czyli Jeden Kreutzer Fryderyka zwanego Wielkim, przewertuj Krauzego to dojdziesz do nakładów. Ps: Równie dobrze możesz zwać ją krajcarem bo na jedno wychodzi a i w Prusach i w Austro-Węgrzech używano obu nazw, a na monetach bito zarówno Kreutzer jak i Kreuzer.Na dodatek Frycek był największym fałszerzem monet w historii i zalewał kraje sąsiednie monetą podobną lecz gorszej jakości - ku chwale i wielkości Prus oczywiście :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.