leman05 Napisano 27 Wrzesień 2008 Autor Napisano 27 Wrzesień 2008 Podczas wycieczki w lesie natknąlem się na dwa kamienie na których kiedyś były tablice a po których zostały tylko mocowanie. Na kamieniach leżał wieniec. Na harfie był napis: XVI Oddział Orzeł". Nigdy wczesniej nie słyszałem o takim oddziale. Proszę o informacje jeśli takowe ktoś posiada.
leman05 Napisano 28 Wrzesień 2008 Autor Napisano 28 Wrzesień 2008 Zgadza się chodzi o Kurpie. Kamienie znajdują się przy drodze na trasie miejscowości Kadzidlo - Baranowo.
ksklodo Napisano 28 Wrzesień 2008 Napisano 28 Wrzesień 2008 Czyli trafiony. Przyznam, że naprowadził mnie trochę login Leman" - kiedyś mieszkałem za rzeką" i trochę biegałem po Kurpiach :-)Rozmawiając z miejscowymi trzeba pytać o chłopców od Lasa", a później Roja"...Poszukiwania w necie raczej bym odpuścił. Co najwyżej księgarni internetowej, w której można kupić książkę:Kryptonim Orzeł. Warszawski Okręg Narodowego Zjednoczenia Wojskowego w dokumentach 1947-1954. Warszawa 2004".To pierwszorzędna praca...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.