masniak Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Witam!Potrzebuje plany,zdjęcia,kroje itp. czapki maciejówki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlian Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Odświeżam post kol. masniaka. Czy ktoś ma pojęcie jak zabrać się do szycia czapki maciejówki z lat 1818-21? Jakie orzełki do nich stosowano, jakie płótno? Szare czy khaki? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlian Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Oczywiście powyżej chodziło o lata 1918-1920. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Wariacji było na pewno sporo - z pewnością popularne były maciejówki wykonane z sukna barwy polowoszarej, w różnych odcieniach, z małymi orzełkami kilku różnych wzorów ( np. legionowe i strzeleckie), z wypustką lub bez, ze skórzanymi nieokutymi daszkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlian Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Dzięki, ale tyle to i ja wiem. Chodziło mi o namiary jakiegoś zakładu, który szyje maciejówki, na materiał zbliżony do oryginału i kogoś kto robi ładne kopie orzełków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlian Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 A także na grupy rekonstruujące oddziały piechoty WP z lat 1918 - 1921. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fozgen Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Tutaj masz namiar na firmę, która wykonuje wiele różnych rzeczy związanych między innymi z militariami.http://allegro.pl/orzel-orzelek-legionowy-i1309650832.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Listopad 2010 Share Napisano 11 Listopad 2010 Czapki szyto ze scinkow, odzyskanych z mundurow, sukna kupowanego za granica (szare i khaki) i w kraju (khaki)- 1918-21, kolor wiec mogl byc rozny w zaleznosci co tez bylo dostepne.Do tego dochodzily maciejowki post-1 wojenne (szare) i okragle czapki angielskie (khaki). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 12 Listopad 2010 Share Napisano 12 Listopad 2010 Marlian w sprawie kontaktu z grupami odtwarzającymi WP z tamtego okresu pisz na patria1@op.pl.Odtwarzamy 201 ochotniczy pułk piechoty, oddział szturmowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makul Napisano 17 Listopad 2010 Share Napisano 17 Listopad 2010 Akurat czytając Rodowody pułków jazdy polskiej trafiłem na fragment o maciejówkach w 1puł Krechowieckich - jest tam napisane że były koloru szarego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.