Skocz do zawartości

Maciejówka

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 years later...
Napisano
Odświeżam post kol. masniaka.
Czy ktoś ma pojęcie jak zabrać się do szycia czapki maciejówki z lat 1818-21? Jakie orzełki do nich stosowano, jakie płótno? Szare czy khaki? Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Napisano
Wariacji było na pewno sporo - z pewnością popularne były maciejówki wykonane z sukna barwy polowoszarej, w różnych odcieniach, z małymi orzełkami kilku różnych wzorów ( np. legionowe i strzeleckie), z wypustką lub bez, ze skórzanymi nieokutymi daszkami.
Napisano
Dzięki, ale tyle to i ja wiem. Chodziło mi o namiary jakiegoś zakładu, który szyje maciejówki, na materiał zbliżony do oryginału i kogoś kto robi ładne kopie orzełków.
Napisano
Tutaj masz namiar na firmę, która wykonuje wiele różnych rzeczy związanych między innymi z militariami.

http://allegro.pl/orzel-orzelek-legionowy-i1309650832.html
Napisano
Czapki szyto ze scinkow, odzyskanych z mundurow, sukna kupowanego za granica (szare i khaki) i w kraju (khaki)- 1918-21, kolor wiec mogl byc rozny w zaleznosci co tez bylo dostepne.

Do tego dochodzily maciejowki post-1 wojenne (szare) i okragle czapki angielskie (khaki).
Napisano
Marlian w sprawie kontaktu z grupami odtwarzającymi WP z tamtego okresu pisz na patria1@op.pl.
Odtwarzamy 201 ochotniczy pułk piechoty, oddział szturmowy.
Napisano
Akurat czytając Rodowody pułków jazdy polskiej trafiłem na fragment o maciejówkach w 1puł Krechowieckich - jest tam napisane że były koloru szarego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie