Moskit1 Napisano 19 Wrzesień 2008 Autor Napisano 19 Wrzesień 2008 Ale nie wiem gdzie była stosowana proszę o pomoc!!!
mietek Napisano 19 Wrzesień 2008 Napisano 19 Wrzesień 2008 Wg opisu jest to urzadzenie od odkazania po ataku chemicznym.
Moskit1 Napisano 20 Wrzesień 2008 Autor Napisano 20 Wrzesień 2008 Tego nie wiedziałem jeszcze jedno pytanie czy to było przy każdym samochodzie czy żołnierzu stosowane !!!!Na ebaju znalazłem troszkę o tej firmie ale tylko gaśnice ale nie takiego wzoru jak tego co posiadam!!!! Może troszkę historii ???
Moskit1 Napisano 19 Wrzesień 2008 Autor Napisano 19 Wrzesień 2008 Ale nie wiem gdzie była stosowana proszę o pomoc!!!
Moskit1 Napisano 19 Wrzesień 2008 Autor Napisano 19 Wrzesień 2008 wkleiłem parę fotek bo nie wiem czy będzie widoczne!!! Czy czasami nie będzie to do Willis???
sebol13 Napisano 19 Wrzesień 2008 Napisano 19 Wrzesień 2008 kolega mietek ma racje bo na zdjęciu nr1 masz logo obrony przeciwgazowej (chemicznej) US podobne loga spotkasz na amerykańskich pokrowcach na maski p gaz
M164U Napisano 20 Wrzesień 2008 Napisano 20 Wrzesień 2008 Tak jak kolega mietek juz zauwazyl, i kolega sebol przypuszczal, mamy tu logo wojsk chemicznych (US Army Chemical Corps - http://www.wood.army.mil/ccmuseum/ccmuseum/index.htm). W dodatku pisze dokladnie Chemical warfare decontaminating apparatus for non corrosive contaminating agents not a fire extinguisher" czyli urzadzenie odkazajace (w przypadku wojny chemicznej) dla nie zracych skadnikow chemicznych, to nie jest to gasnica! Oczywiscie co jest tu mylace to firma FYR-FYTER ktora produkowala i produkuje gasnice jako glowny produkt, ale widocznie robila cos na boku dla wojska. Wyglad i wiek wskazuje na okres lat 40-stych. Jezeli byla by to gasnica to zamontowane one byly na Jeepach i innych pojazdach wojskowych po lewej stronie kierowcy. Ale to nie jest gasnica, i poniewaz mamy logo wojsk chemicznych, to nie jest to cos co kazdy jeep mial, tylko cos co bylo w posiadaniu danego odzialu.
Pytanie
Moskit1
Ale nie wiem gdzie była stosowana proszę o pomoc!!!
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.