to17071990 Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Napisano 17 Wrzesień 2008 Witam.Kupiłem ostatnio manierkę i mimo iż to nie wykop to nie wydaje sie być czysta poza tym nieznacznie czuć nieprzyjemny zapach ze środka. Płukanie wodą z płynem , odbijanie brudu nakrętkami" mało pomogło. Poza tym myślę , że przed piciem z niej płynów należałoby ją czymś odkazić. Co polecacie?Proszę o pomoc , gdyż nie wierzę, że nikt nie mial podobnego problemu.Pozdrawiam
Hindus Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 Wyszorować szczotką do mycia słoików / butelek –> wytrawić osady za pomocą kwasku cytrynowego w proszku / odkamieniacza do czajników -> następnie wypłukać octem / spirytusem, a potem porządnie całość wygotować (w tym nakrętkę również).PozdrawiamHindusP.S. Swoje tak potraktowałem i pijąc z nich nadal żyję, więc chyba sposób działa ;) W każdym razie woda smakuje z nich wyśmienicie, zwłaszcza po męczącym dniu biegania po lesie :)
okejos Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 korega tabs (jak by sie to nie pisało) wczesnie nadmanganian a jeszcze wczesnie drobny żwirek do akwarium i przez 2 godziny grasz regge ta manierką
Johann Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 oprócz wszystkich metod opisanych powyżej jeszcze zalej wrzątkiem i wrzuć tabletkę do zmywarki. ja też piję z oryginalnej manierki i mam się dobrze ;)
Stadler Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 Sprawdza się również soda kaustyczna- czyli właściwiej wodorotlenek sodu- wytrawiamy przez chwilę manierkę w stężonym roztworze NaOH i H2O. UWAGA- wydziela się chlor!
okejos Napisano 17 Wrzesień 2008 Napisano 17 Wrzesień 2008 chlor??? raczej amoniakale ty trzeba uważac bo zle wypłukana i chłopak bedzie przez tydzień migał a nie mówił :D
to17071990 Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Napisano 17 Wrzesień 2008 Chyba Hindusa metod spróbuję bo tej Stadlera to się aż boję ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.