to17071990 Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Witam.Kupiłem ostatnio manierkę i mimo iż to nie wykop to nie wydaje sie być czysta poza tym nieznacznie czuć nieprzyjemny zapach ze środka. Płukanie wodą z płynem , odbijanie brudu nakrętkami" mało pomogło. Poza tym myślę , że przed piciem z niej płynów należałoby ją czymś odkazić. Co polecacie?Proszę o pomoc , gdyż nie wierzę, że nikt nie mial podobnego problemu.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Wyszorować szczotką do mycia słoików / butelek –> wytrawić osady za pomocą kwasku cytrynowego w proszku / odkamieniacza do czajników -> następnie wypłukać octem / spirytusem, a potem porządnie całość wygotować (w tym nakrętkę również).PozdrawiamHindusP.S. Swoje tak potraktowałem i pijąc z nich nadal żyję, więc chyba sposób działa ;) W każdym razie woda smakuje z nich wyśmienicie, zwłaszcza po męczącym dniu biegania po lesie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 korega tabs (jak by sie to nie pisało) wczesnie nadmanganian a jeszcze wczesnie drobny żwirek do akwarium i przez 2 godziny grasz regge ta manierką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johann Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 oprócz wszystkich metod opisanych powyżej jeszcze zalej wrzątkiem i wrzuć tabletkę do zmywarki. ja też piję z oryginalnej manierki i mam się dobrze ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Sprawdza się również soda kaustyczna- czyli właściwiej wodorotlenek sodu- wytrawiamy przez chwilę manierkę w stężonym roztworze NaOH i H2O. UWAGA- wydziela się chlor! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 chlor??? raczej amoniakale ty trzeba uważac bo zle wypłukana i chłopak bedzie przez tydzień migał a nie mówił :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
to17071990 Napisano 17 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Chyba Hindusa metod spróbuję bo tej Stadlera to się aż boję ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stadler Napisano 17 Wrzesień 2008 Share Napisano 17 Wrzesień 2008 Czy tam amoniak... :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.