maciek_zagroba Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Napisano 5 Wrzesień 2008 Witam!Mam problem z wykrywaczem. Gdy poszukuje na Auto i Ground Balance to podczas przechodzenia sondy nad fantem" sygnał cichnie. Czy to normalne? Z góry dziękuje, M. Zagroba
terenowiec69 Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 To chodzisz w dynamice bez dyskryminacji i będzie cichnąć jak sonda będzie nad przedmiotem i nie bedziesz nią poruszać.Tak jest w dynamice.W statyce tak nie bedzie.
maciek_zagroba Napisano 5 Wrzesień 2008 Autor Napisano 5 Wrzesień 2008 Czyli gdybym przez przypadek ustawił na Manual i Ground Balance to tak będzie się działo tak?Pozdrawiam,M. Z.
terenowiec69 Napisano 5 Wrzesień 2008 Napisano 5 Wrzesień 2008 Widzę że posiadasz sprzet a nie umiesz go obsługiwać.Tryb statyczny wymaga dobrego dostrojenia do gruntu.Ustawiasz manual z dyskryminacją,sonda na wysokość pasa wciskasz guzik w raczce i ustawiasz volume oraz treshold czyli sygnał wiodący,puszczasz guzik sonda do zmiemi,pojawi sie sygnał progowy ,wciskasz guzki jescze raz sygnal niknie i mozesz prowadzić poszukiwania,ale sonde trzymaj poniżej wysokosci na której zerowałeś wykrywkę,jak podniesiesz wyzej to sam zacznie piszczeć.Pamietaj w trybie statycznym o częstym zerowaniu.
maciek_zagroba Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 Ale chodzi mi o tryb z sygnałem wiodącym czyli ustawienia Auto i Ground Balance. Właśnie wtedy gdy zbliżam sie do metalowego przedmiotu dźwięk sygnału rośnie a następnie gdy soda jest centralnie nad znaleziskiem dźwięk cichnie.
terenowiec69 Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Lepiej Auto i dyskryminacja,poczytaj instrukcje.W tym trybie wykrywacz sygnalizuje innym dzwiękiem kolor i zelazo.
maciek_zagroba Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 A ma ktoś może skany instrukcji? Mam wykrywacz od znajomego a on mówi że jej nie ma:( mój adres e-mail to maciek_zagroba@o2.pl Z góry dziękuje, M. Zagroba
armand Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Diabeł tkwi w szczegółach. Najpierw piszesz, że podczas przechodzenia sondy nad "fantem\" potem, że gdy zbliżam sie". To się wreszcie zdecyduj! Dla pracy dynamicznej, czyli AUTO nie umieszcza się sondy nieruchomo nad przedmiotem metalowym, tylko porusza się sondą poprzecznie ruchem posuwisto - zwrotnym [na stałej wysokości nad gruntem] nad tym przedmiotem. W pierwszym przypadku sygnał zaniknie, w drugim będzie na stałym poziomie.
maciek_zagroba Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 Armand widocznie nie umiesz czytać!Napisałem: wtedy GDY ZBLIŻAM SIE do metalowego przedmiotu dźwięk sygnału ROŚNIE a następnie gdy soda JEST CENTRALNIE nad znaleziskiem DŹWIĘK CICHNIE"ROZUMIESZ!?
armand Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Przepraszam, że chciałem Ci pomóc. Przepraszam, już zawsze będę rozumiał co piszesz. Przepraszam, że śmiałem Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie.Ale chyba rodzice nie nauczyli Ciebie dobrego wychowania, pisząc do mnie: ROZUMIESZ!?"
jacks Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Czegos tu nie rozumię, Armand chciał pomóc koledze maciek-zagroba w sprawie technicznej? wykrywacz HS-3 (kultowy, ikonka)jest przeciez wysmiewany przez Armanda. F-75 tez był wytykany, a tu nagle cos sie zmieniło. Armand co z Toba? Czy wygrałeś drugie zycie???
terenowiec69 Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Panowie spokojnie ,to porządne forum,każdy ma prawo do wypowiedzi,tylko trzymajmy niektóre słowa na uwięzi.Kolega dostał odpowiedzi,ja też sie udzieliłem,nie ma co kotów drzeć.
jacks Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Armand mnie troche zaskoczył. To miło z Jedo strony ze chcial pomóc koledze z konkurencji. Oby tak dalej Pozdrawiam.
ALL Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Witam.Armand opisał prawidłowo zadziałanie wykrywacza statycznego HS-3, o wyjaśnienie takiego zachowania tej wykrywki poprosiłeś.We wcześniejszych wersjach tych wykrywaczy, nie było podtrzymania za pomocą przełącznika funkcji reset.Wykrywacz nie jest uszkodzony,wszystko jest OK.ALL.
armand Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Nie wyśmiewałem się z HSa, tylko z kultu jaki tworzyli wokół niego niektórzy forumowicze. Po spadku ceny dolara, kult ten gwałtownie zaniknął. A F75? Tak powinien wyglądać każdy wykrywacz, a jak działa, to niedługo sam się przekonam. Zawsze jestem otwarty na rzeczową dyskusję techniczną.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.