Skocz do zawartości

Info o ruchach wojsk okolice Garwolina

Pader

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam zapytanie o ruchy wojsk w rejonie Garwolina, szczególnie w okolicach Wilgi, zarówno z Kampanii Wrześniowej jak i tworzenia przyczółka magnuszewskiego i zimowania w tamtych lasach wojsk radzieckich i polskich. Mapki mile widziane:]
Pozdrawiam
Napisano
W czasie kampanii wrześniowej wszystkie jednostki uciekały od linii Wisły przez Garwolin albo na wschód albo na południe. To zależy jakiego dnia i jaka jdnostka. Chyba tylko resztki 13 DP poszły na północ - na Warszawę. Masz to w miarę opisane w Armii Prusy", Armii Modlin", Bitwach polskiego września" oraz trochę w książce Brzumin-Maciejowice". Do tego okoliczne cmentarze oraz pojedyncze groby znaczą szlaki odwrotów.
Natomiast w `44r. było na odwrót - do wysokości linii Promnika oddziały ACz szły od południa zaś od około linii Łaskarzew-Żelechów od wschodu.
makul
Napisano
Wielkie dzięki. Znalazłem jedną mapkę kiedyś z zaznaczony polem walki wrześniowej w okolicach Natolina między wilgą a Garwolinem, ponieważ wycofywali się tam nasi gdy odskakiwali z pod Sobień.
Napisano
Próbuję od 2 lat znaleźć materiały dot. pewnej bitwy między Garwolinem, Wilgą a Sobiekurskiem - jedyne na co natrafiłem to walki o Sobienie (chyba Jeziory) i kilka szlaków bojowych wiodących od Sobień przez Natolin do G., od Celestynowa przez Osieck do G. oraz z Wilgi na Garwolin v Osieck.
Gdzieś na tych szlakach była bitwa - opisana w książce W żołnierskim siodle" - ale gdzie... nei wiem.
Jeśli dziś mi się uda to w kwestii września mogę na mapce pozaznaczać ci szlaki przemarszu wojsk polskich na tym obszarze. Do tego trochę poczytaj w lokalnych gazetach-pamiętam np. artykuł o bitwie koło Gończyc albo jakieś historie o walkach w okolicach Osiecka, Celestynowa i G.Kalwarii
Napisano

O było by miło:]
wrzucam taka mapkę, co prawda tylko rejon Sobień i Osiecka ale jest wskazany ruch wojsk przy odwrocie na rejon wilgi i Ostrego Boru. Słyszałem że w tych okolicach walało się kiedyś dużo amunicji.

Napisano

to już jest z czasów tworzenia się przyczółka magnuszewskiego, nie wiem tylko czyje to pozycje altylerii są w okolicach wilgi??

• 2 weeks later...
Napisano
polecam czytać wątek blitzkreig made by cccp tam jest duzo info o okolicach garwo. Polecam ksiażki zbigniewa gnat wieteski ( chyba tak on sie nazywa ) uczył na stacyjnej i napisał pare ciekawych ksiażek o naszych okolicach :)
jednak czas płynie i wszystko rozgrabione juz jest u nas :)
  • 1 year later...
Napisano
Witam.Prababcia opowiadała za w okolicach Woli Łaskarzewskiej w 1939 r. w lesie rozbrajał się jakiś duży oddział WP. Mialem pojechać i poszukać ale jakoś tak zawsze pod górkę. Niestety kobieta już nie żyje wiec nic się dokładniej nie dowiem. W Łaskarzewie byla we wrześniu 39r niewielka potyczka z Niemcami. Po lasach grasowali partyzanci wiec połazić można.
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie