Yahny Napisano 1 Wrzesień 2008 Autor Napisano 1 Wrzesień 2008 Witam.Takie oto trafienie.Z tego co wiem, było wystawione na działanie podwyższonych temperatur, a z tym przy srebrze jeszcze nie miałem do czynienia :/Czy zna ktoś z was skuteczną i niezbyt stratną metodę czyszczenia takiego srebra?Dodam, że standardowe sreberka czyszcze bez problemu :)PozdrawiamJanusz
mirek1973 Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 Może to napisz czy pomogło http://www.myzlab.pl/chemia/czyszczenie/
zbyl Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Sprawdziłem ten sposób na wyciągniętej 2 dni temu normalnej monecie srebrnej, i muszę przyznać że działa. Może owy sposób nie czyści monety perfekcyjnie na błysk, ale znacznie redukuje narosty czyniąc monetę czytelną. Z moich prób mogę napisać, że woda musi być bardzo gorąca, najlepiej zagotować, a soli trzeba dodać tyle, żeby roztwór był na granicy nasycenia.
Cyrograf15 Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 To zwykła autoliza. Czemu miało by nie działać?Wojtek
Luke Napisano 27 Wrzesień 2008 Napisano 27 Wrzesień 2008 Witam.Ja niestety również nie mam dobrych doświadczeń czyszcząc w ten sposób monetki. Raczej nie poprawił się ich stan zastosowawszy tą metodę. Nie wiem, może stężenie soli powinno być większe niż podane w w/w linku bo przecież woda nie może być cały czas ciepła. Po kilku godzinach moczenia nie zauważyłem poprawy, choć zebrało się sporo osadu a tam, gdzie moneta stykała się z folią zrobiła się ona ciemniejsza. Łyżki za to czyszczą się super. Zastanawiam się również, i tu proszę o wasze opinie, czy czyszcząc srebrne monetki staracie się doprowadzić do wyglądu takiego jak 5 gr powyżej czy raczej pozostawiacie w stanie w jakim jest 10 gr. Powyższą 10 groszówkę można spokojnie wybielić" że tak powiem w 5% roztworze octu lub nawet słabszym.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.