Skocz do zawartości

Przegrzane srebro...

Yahny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.
Takie oto trafienie.
Z tego co wiem, było wystawione na działanie podwyższonych temperatur, a z tym przy srebrze jeszcze nie miałem do czynienia :/

Czy zna ktoś z was skuteczną i niezbyt stratną metodę czyszczenia takiego srebra?

Dodam, że standardowe sreberka czyszcze bez problemu :)

Pozdrawiam
Janusz

Sprawdziłem ten sposób na wyciągniętej 2 dni temu normalnej monecie srebrnej, i muszę przyznać że działa. Może owy sposób nie czyści monety perfekcyjnie na błysk, ale znacznie redukuje narosty czyniąc monetę czytelną. Z moich prób mogę napisać, że woda musi być bardzo gorąca, najlepiej zagotować, a soli trzeba dodać tyle, żeby roztwór był na granicy nasycenia.

• 3 weeks later...

Witam.
Ja niestety również nie mam dobrych doświadczeń czyszcząc w ten sposób monetki. Raczej nie poprawił się ich stan zastosowawszy tą metodę. Nie wiem, może stężenie soli powinno być większe niż podane w w/w linku bo przecież woda nie może być cały czas ciepła. Po kilku godzinach moczenia nie zauważyłem poprawy, choć zebrało się sporo osadu a tam, gdzie moneta stykała się z folią zrobiła się ona ciemniejsza. Łyżki za to czyszczą się super.

Zastanawiam się również, i tu proszę o wasze opinie, czy czyszcząc srebrne monetki staracie się doprowadzić do wyglądu takiego jak 5 gr powyżej czy raczej pozostawiacie w stanie w jakim jest 10 gr.
Powyższą 10 groszówkę można spokojnie wybielić" że tak powiem w 5% roztworze octu lub nawet słabszym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie