Yahny Napisano 1 Wrzesień 2008 Autor Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Witam.Takie oto trafienie.Z tego co wiem, było wystawione na działanie podwyższonych temperatur, a z tym przy srebrze jeszcze nie miałem do czynienia :/Czy zna ktoś z was skuteczną i niezbyt stratną metodę czyszczenia takiego srebra?Dodam, że standardowe sreberka czyszcze bez problemu :)PozdrawiamJanusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirek1973 Napisano 6 Wrzesień 2008 Share Napisano 6 Wrzesień 2008 Może to napisz czy pomogło http://www.myzlab.pl/chemia/czyszczenie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyl Napisano 7 Wrzesień 2008 Share Napisano 7 Wrzesień 2008 Sprawdziłem ten sposób na wyciągniętej 2 dni temu normalnej monecie srebrnej, i muszę przyznać że działa. Może owy sposób nie czyści monety perfekcyjnie na błysk, ale znacznie redukuje narosty czyniąc monetę czytelną. Z moich prób mogę napisać, że woda musi być bardzo gorąca, najlepiej zagotować, a soli trzeba dodać tyle, żeby roztwór był na granicy nasycenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 8 Wrzesień 2008 Share Napisano 8 Wrzesień 2008 To zwykła autoliza. Czemu miało by nie działać?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luke Napisano 27 Wrzesień 2008 Share Napisano 27 Wrzesień 2008 Witam.Ja niestety również nie mam dobrych doświadczeń czyszcząc w ten sposób monetki. Raczej nie poprawił się ich stan zastosowawszy tą metodę. Nie wiem, może stężenie soli powinno być większe niż podane w w/w linku bo przecież woda nie może być cały czas ciepła. Po kilku godzinach moczenia nie zauważyłem poprawy, choć zebrało się sporo osadu a tam, gdzie moneta stykała się z folią zrobiła się ona ciemniejsza. Łyżki za to czyszczą się super. Zastanawiam się również, i tu proszę o wasze opinie, czy czyszcząc srebrne monetki staracie się doprowadzić do wyglądu takiego jak 5 gr powyżej czy raczej pozostawiacie w stanie w jakim jest 10 gr. Powyższą 10 groszówkę można spokojnie wybielić" że tak powiem w 5% roztworze octu lub nawet słabszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.