Skocz do zawartości
  • 0

armia andersa 2 Korpus

voyweyna

Pytanie

Napisano

co oznaczają naszywki - jaka to jednostka. Chodzi mi o naszywkę na samym dole. Jeśli chodzi o pozostałe to 5 Kresowa Dywizja Piechoty stacjonująca we Włoszech.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź czy z naszywek można uzyskać bardziesz szczegółowe infor - np. jaki batalion, itd.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tarcza ze ściętymi górnymi narożnikami, podzielona na dwa pola skośnie, lewe górne pole czerwone, prawe dolne jasny fiolet, na całości znak lwa i koła zębatego, w koło wpisana zbrojne w miecz ramię. To znak 6 Lwowskiej Brygady Strzelców, pozostałość po rozformowanej w czasie restrukturyzacji 6 Lwowskiej Dywizji Piechoty. W skład Brygady wchodziły 16, 17 i 18 Batalion Strzelców oraz 5 Kreowy Batalion Ciężkich Karabinów Masynowych. Brygada obok 5 Wileńskiej Brygady Strzelców ( 13,14 i 15 Batalion)oraz jednostki rozpoznawczej i jednostek artylerii weszła w całości w skład 5 Kresowej Dywizji Piechoty
Napisano
Wielkie dzięki. Mam jeszcze jeden problem. Na zdjęciach, które posiadam na odwrocie jest chyba spolszczona nazwa włoskiej miejscowości w której stacjonowała 5KDP (a przynajmniej jej część). Napis to Nerweso" lub Nerwezo". Nie mogę jednak takiej miejscowości zlokalizować ze względu na spolszczoną pisownię. Zdjęcia z tym opisem pochodzą z okresu grudzień 45 - marzec 46. Wcześniejsze zdjęcia to Bolonia maj 1945 oraz Rzym październik 45.
Pozdrawiam
Napisano
Zrób skan napisu i daj na forum. Po zakończonych bojach 2 Korpus rozlokowany został praktycznie po całych Włoszech. Część jednostek została od razu przerzucona do W. Brytanii, dość spora część została skierowana do ponownej restrukturyzacji / powiększenie stanów osobowych, przezbrojenie/ i szkolenia do ośrodków w Palestynie. W samej Italii otwarto kilka szkół i ośrodków szkolenia. Sama nazwa Nerweso/Nerwezo, Nerwezzo/ nic mi nie mówi. Włoska pisownia miejscowości obfituje w nazwy z końcówką zzo"np Arezzo, ale z reguły są to małe mieściny których z ledwością można doszukać się na mapie a co dopiero po spolszczeniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie