Skocz do zawartości

okolice międzyrzecza??

rabat

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nie wiecie może czy odbywały się jakieś działania wojenne w okolicach międzyrzecza? a dokładniej pszczew,lubikowo,stołuń.? ja jestem z legnicy i się interesuje bardziej moją okolicą. będe tam niedługo więc troche poszukam.
Napisano
ale czy jakieś większe działania wojenne tam były? bo moja ciocia ma w ogrodzie 4 Niemców pochowanych, którzy w jej domu w czasie wojny się przed ruskimi ukrywali i większość wioski ma co najmniej 1 Niemca w ogrodzie albo za domem . no i babcia mieszkała też w tamtej okolicy i mówiła ze jak mała była to dzieciaki miny z rzeczki wyciągali i pełno amunicji po lesie się walało.
Napisano
Pomysl:) przeciez tych 4 niemiaszkow nie upiolo sie tak na ogrodku zeby pasc trupem:) cos w okolicy musialo sie dziac;] pochodz troche, popytaj i efekty napewno beda zadowalajace:)
Napisano
Od min i pocisków z daleka....
Co do Lubikowa?
Możesz się pokusić o znalezienie lokalizacji miejsca przetrzymywania jeńców radzieckich - więziono tam, gdzieś w polach ok. 5 000 żołnierzy.
Niedaleko w Goraju trzymano też jeńców włoskich - podobno
3 000.
Sv
Napisano
szkoda ale wypad w okolice międzyrzecza nie odbył się ale jutro na 100% jadę w okolice głogowa tzn. 70km za Głogowem do miejscowości Kotla. może wiecie czy coś się tam działo dziadek opowiadał że była tam jakaś bitwa pancerna.??
Napisano
witam

Kotla od Głogowa to 7 km a nie 70km Na krzyżówce Głogówko Kotla,Sława-Głógow ktoś mi opowiadał ze stał tam t 34 do tarło do mnie też info o włazie ewakuacyjnym z t 34 . W okolicy masek łusek od pepeszki mosina , resztki t 34 jakieś 50 m po lewej jak sie na sławę jedzie bynajmnie z 5 lat temu tam były Lesniczego i Policje też możesz spotkać już tam zapłaciłem mandat za wjaz do lasu --- Od tej pory nie wjeżdżam. Miłego szukania
aniolg

ps Nie zapomnij o zezwoleniu u leśniczego
Napisano
koło 10 wyjeżdżam z Legnicy prowadzi dziadek więc nie wiem o której będę. on z babcią do znajomych jadą a ja się po okolicy pokręcę. może mi podpowiedz na co się nastawiać na militarke ?? czy drobnice?? wykrywki biorę obie ale nie wiem z którym mam się do lasu zabrać bo słyszałem że kawałek od wioski on jest.
Napisano

1km od kotli
proponuje na drobnice bo teren dosyć znany pobliskim poszukiwaczom na
Żółtą kropką zaznaczyłem miejsce gdzie stał t 34 i to jeszcze długo po wojnie walają sie tam cześci jescze. Na zielono i czerwono(kwadraciki) zaznaczyłem pozycje rosyjskie ale i nie tylko. Można tam spotkać guziki wengierskie teren troche przeczepany ale zawsze można coś znalesc
pozdr aniolg

Napisano
no to jutro wpadnę na któreś pozycje. powiedz mi jeszcze czy tam są tylko ruskie pozycje?? bo jakiś taki sentymęt mam do niemieckich. i jeszcze takie głupie pytanie jaki jest tam las?? jeżeli iglasty to by było świetnie ale liściasty też w sumie może być chociaż nie jest jeszcze o tej porze roku najłatwiej się po nim poruszać
Napisano
byłem tam na skraju lasu i słabiutko kilka łuseczek podkowa ładny nabój maser 20 kg złomu w odłamkach i to wszystko. te okopy są tak przeryte że nie ma co tam chodzić. na tej łące przed lasem ładny fenig z 1847r w idealnym stanie wyszedł.
Napisano
A tak tak spotykałem tam feningi na poletku. Zresztą zezwolenie też mam u właściciela pola .

Ale żeś znieruchomiał jak sie zatrzymałem . Pewnie myślałes że to leśniczy albo SL.
pozdr.
Aniolg
Napisano
trochę się wystraszyłem. ale czy za samo kopanie morze mi coś zrobić?? a tak po drugie to ci rowerzyści co byli przy drodze to to mówili że leśniczy sobie patrolował z pieskiem okolice tam w stronę Głogówka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie