rabat Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 nie wiecie może czy odbywały się jakieś działania wojenne w okolicach międzyrzecza? a dokładniej pszczew,lubikowo,stołuń.? ja jestem z legnicy i się interesuje bardziej moją okolicą. będe tam niedługo więc troche poszukam.
janushew Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Tak, tam złupiono i zabito Pięciu Braci z Międzyrzecza, mieli tam swój erem, od tego się zaczęło :))))
rabat Napisano 31 Sierpień 2008 Autor Napisano 31 Sierpień 2008 ale czy jakieś większe działania wojenne tam były? bo moja ciocia ma w ogrodzie 4 Niemców pochowanych, którzy w jej domu w czasie wojny się przed ruskimi ukrywali i większość wioski ma co najmniej 1 Niemca w ogrodzie albo za domem . no i babcia mieszkała też w tamtej okolicy i mówiła ze jak mała była to dzieciaki miny z rzeczki wyciągali i pełno amunicji po lesie się walało.
janushew Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 No dobrze bez żartów ,wrzuć w wyszukiwarce MRU :), a na polach monetki znajdziesz..pozdr j
dzieci3 Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 Witam,masz chłopie ciekawą miejscówkę,a z takimi coraz gorzej.Jedz napewno nie będziesz żałował.Pzdr.
suchy ss Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 Pomysl:) przeciez tych 4 niemiaszkow nie upiolo sie tak na ogrodku zeby pasc trupem:) cos w okolicy musialo sie dziac;] pochodz troche, popytaj i efekty napewno beda zadowalajace:)
Sv Napisano 2 Wrzesień 2008 Napisano 2 Wrzesień 2008 Od min i pocisków z daleka....Co do Lubikowa? Możesz się pokusić o znalezienie lokalizacji miejsca przetrzymywania jeńców radzieckich - więziono tam, gdzieś w polach ok. 5 000 żołnierzy.Niedaleko w Goraju trzymano też jeńców włoskich - podobno 3 000.Sv
rabat Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 szkoda ale wypad w okolice międzyrzecza nie odbył się ale jutro na 100% jadę w okolice głogowa tzn. 70km za Głogowem do miejscowości Kotla. może wiecie czy coś się tam działo dziadek opowiadał że była tam jakaś bitwa pancerna.??
aniolg Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 witamKotla od Głogowa to 7 km a nie 70km Na krzyżówce Głogówko Kotla,Sława-Głógow ktoś mi opowiadał ze stał tam t 34 do tarło do mnie też info o włazie ewakuacyjnym z t 34 . W okolicy masek łusek od pepeszki mosina , resztki t 34 jakieś 50 m po lewej jak sie na sławę jedzie bynajmnie z 5 lat temu tam były Lesniczego i Policje też możesz spotkać już tam zapłaciłem mandat za wjaz do lasu --- Od tej pory nie wjeżdżam. Miłego szukania aniolgps Nie zapomnij o zezwoleniu u leśniczego
rabat Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 może i 7 km a do lasu nie mam zamiaru wjeżdżać. dzięki za odpowiedź.
aniolg Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 napisz o kórej bedziesz może zajade i coś podpowiem
rabat Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 koło 10 wyjeżdżam z Legnicy prowadzi dziadek więc nie wiem o której będę. on z babcią do znajomych jadą a ja się po okolicy pokręcę. może mi podpowiedz na co się nastawiać na militarke ?? czy drobnice?? wykrywki biorę obie ale nie wiem z którym mam się do lasu zabrać bo słyszałem że kawałek od wioski on jest.
aniolg Napisano 6 Wrzesień 2008 Napisano 6 Wrzesień 2008 1km od kotliproponuje na drobnice bo teren dosyć znany pobliskim poszukiwaczom naŻółtą kropką zaznaczyłem miejsce gdzie stał t 34 i to jeszcze długo po wojnie walają sie tam cześci jescze. Na zielono i czerwono(kwadraciki) zaznaczyłem pozycje rosyjskie ale i nie tylko. Można tam spotkać guziki wengierskie teren troche przeczepany ale zawsze można coś znalesc pozdr aniolg
rabat Napisano 6 Wrzesień 2008 Autor Napisano 6 Wrzesień 2008 no to jutro wpadnę na któreś pozycje. powiedz mi jeszcze czy tam są tylko ruskie pozycje?? bo jakiś taki sentymęt mam do niemieckich. i jeszcze takie głupie pytanie jaki jest tam las?? jeżeli iglasty to by było świetnie ale liściasty też w sumie może być chociaż nie jest jeszcze o tej porze roku najłatwiej się po nim poruszać
rabat Napisano 7 Wrzesień 2008 Autor Napisano 7 Wrzesień 2008 byłem tam na skraju lasu i słabiutko kilka łuseczek podkowa ładny nabój maser 20 kg złomu w odłamkach i to wszystko. te okopy są tak przeryte że nie ma co tam chodzić. na tej łące przed lasem ładny fenig z 1847r w idealnym stanie wyszedł.
aniolg Napisano 8 Wrzesień 2008 Napisano 8 Wrzesień 2008 A tak tak spotykałem tam feningi na poletku. Zresztą zezwolenie też mam u właściciela pola . Ale żeś znieruchomiał jak sie zatrzymałem . Pewnie myślałes że to leśniczy albo SL.pozdr.Aniolg
rabat Napisano 8 Wrzesień 2008 Autor Napisano 8 Wrzesień 2008 trochę się wystraszyłem. ale czy za samo kopanie morze mi coś zrobić?? a tak po drugie to ci rowerzyści co byli przy drodze to to mówili że leśniczy sobie patrolował z pieskiem okolice tam w stronę Głogówka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.