Skocz do zawartości
  • 0

Saperka pełna, jak nowa 38'

Pader

Pytanie

Napisano
Witam mam pytanie o saperkę, nie posiadam jej zdjęcia ponieważ nie należy jeszcze do mnie. Saperka wygląda na niemiecka takie same wymiary i trzonek posiada sygnaturę firmy Bat. charakterystyczny dla tej niemieckiej firmy nietoperz oraz numer,,1 w trójkącie i numery seryjne z rocznikiem 38" skórzana oprawa nie jest czarna jak standardowa niemiecka tylko brązowa. Czy ktoś wie kto ją mógł używać???

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam mam pytanie o saperkę, nie posiadam jej zdjęcia ponieważ nie należy jeszcze do mnie. Saperka wygląda na niemiecka takie same wymiary i trzonek posiada sygnaturę firmy Bat. charakterystyczny dla tej niemieckiej firmy nietoperz oraz numer,,1 w trójkącie i numery seryjne z rocznikiem 38" skórzana oprawa nie jest czarna jak standardowa niemiecka tylko brązowa. Czy ktoś wie kto ją mógł używać???
Napisano
http://www.allegro.pl/item425997336_lopatka_okopowa_saperka_niemiecka.html
na allegro taka znalazłem, czy ten numer na ostatnim foto z początkiem 38/... to rocznik??
Napisano
Bez zdjęcia ani rusz. Nie czerniona skóra jest normalna dla wczesnego oporządzenia, nie wiem dokładnie (data rozkazu) ale wehrmacht we wrzeniu 39 biegał jeszcze w brązowym a luftwaffe jeszcze 43 roku. Jeżeli to niemiecka saperka z brązową ramką to gratuluję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie