Pader Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 Witam mam do id. dwa fanty które wpadły mi w ręce: pierwszy to parciany pas z dwiema klamrami, pas dwu częsciowy złożony w całość, zakończenia obszyte skórą, podobno jest to pas niemiecki, tylko do czego??
Pader Napisano 28 Sierpień 2008 Autor Napisano 28 Sierpień 2008 O dziękuje za info, w końcu jakieś konkrety:]A jak z pasem??
riteks Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Z tego co pamiętam jak byłem w wojsku jakieś dwadzieścia lat temu to kaprale używali takich brezentowych toreb noszonych właśnie na takim pasku.Takie zapięcia jak w tym pasku były przy pokrowcu do manierki.Napewno nie jest to pasek do broni,bo do kbkAK i PM64 były inne.Być może pasek mógłbyć używany przy torbie do pistoletu sygnałowego.Miałem go na stanie,ale teraz nie pamiętam czy torba miała pasek odpinany czy przyszyty na stałe.Co do torby to napewno nie jest to chlebak,ale tak jak pisze Kolega Luftlander.Pozdrawiam
Luftlander Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Do mojego poprzedniego posta. Torba jest na podobną łącznicę jak ta z postu tylko tamta była na 20 lini i w blaszanej obudowie malowanej farbą młotkową.http://www.odkrywca.pl/jakas-lacznica-lwp-,640024.html#640024
Pader Napisano 28 Sierpień 2008 Autor Napisano 28 Sierpień 2008 Racja, rzeczywiście zaczepy jak w manierce polskiej z 60 roku gdzieś taka mam, fanty mam w ogóle z okolic Dęblina więc wiadomo chyba z której jednostki:]
Pader Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 Witam mam do id. dwa fanty które wpadły mi w ręce: pierwszy to parciany pas z dwiema klamrami, pas dwu częsciowy złożony w całość, zakończenia obszyte skórą, podobno jest to pas niemiecki, tylko do czego??
Pader Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 A oto torba , bez sygnatur, jeden pas nośny coś na zasadzie systemu szelek niemieckich, dwa paski skórzane na wierzchu w bocznych klapach jakieś obszyte otwory, podobno na niemiecką radiostacje ale czy na pewno??
lukaszpol26 Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 hmmm ten pasrek to z PRL-u świadczą o tym te tak nazwane przez pana klamry a inaczej zwane zaczepy a torba czy to nie chlebak z LWP ??
Pader Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 A do czego ten pasek?? W torbie dziwią mnie te otwory po bokach, gdyż czysty chlebak to nie jest, na pewno do jakiegoś urządzenia tylko jakiego??
lukaszpol26 Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Od czego pasek hmmm ???? Na mysl przychodzi mi pare rzeczy 1 od radjostacji2 od jakiegos karabinu co do torby to nie jestem w 100% pewien moze jakaś przerubka ???
nino83 Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 taki pasek był też przy parcianej torbie raportówce:)
Pader Napisano 27 Sierpień 2008 Autor Napisano 27 Sierpień 2008 Torba wygląda mi na fabryczny wyrób, nie widzę w nim znaków przeróbki
lukaszpol26 Napisano 27 Sierpień 2008 Napisano 27 Sierpień 2008 Coooooooo od jakiej maski chyba na słonia :> haa haa haa
Luftlander Napisano 28 Sierpień 2008 Napisano 28 Sierpień 2008 Torba jest z pewnością od polowej rozdzielni telefonicznej na 20 lini.
Pytanie
Pader
Witam mam do id. dwa fanty które wpadły mi w ręce: pierwszy to parciany pas z dwiema klamrami, pas dwu częsciowy złożony w całość, zakończenia obszyte skórą, podobno jest to pas niemiecki, tylko do czego??
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.