Skocz do zawartości
  • 0

Pas parciany i torba

Pader

Pytanie

Napisano

Witam mam do id. dwa fanty które wpadły mi w ręce: pierwszy to parciany pas z dwiema klamrami, pas dwu częsciowy złożony w całość, zakończenia obszyte skórą, podobno jest to pas niemiecki, tylko do czego??

23 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tego co pamiętam jak byłem w wojsku jakieś dwadzieścia lat temu to kaprale używali takich brezentowych toreb noszonych właśnie na takim pasku.Takie zapięcia jak w tym pasku były przy pokrowcu do manierki.Napewno nie jest to pasek do broni,bo do kbkAK i PM64 były inne.Być może pasek mógłbyć używany przy torbie do pistoletu sygnałowego.Miałem go na stanie,ale teraz nie pamiętam czy torba miała pasek odpinany czy przyszyty na stałe.
Co do torby to napewno nie jest to chlebak,ale tak jak pisze Kolega Luftlander.

Pozdrawiam

Napisano
Do mojego poprzedniego posta. Torba jest na podobną łącznicę jak ta z postu tylko tamta była na 20 lini i w blaszanej obudowie malowanej farbą młotkową.
http://www.odkrywca.pl/jakas-lacznica-lwp-,640024.html#640024
Napisano
Racja, rzeczywiście zaczepy jak w manierce polskiej z 60 roku gdzieś taka mam, fanty mam w ogóle z okolic Dęblina więc wiadomo chyba z której jednostki:]
Napisano

Witam mam do id. dwa fanty które wpadły mi w ręce: pierwszy to parciany pas z dwiema klamrami, pas dwu częsciowy złożony w całość, zakończenia obszyte skórą, podobno jest to pas niemiecki, tylko do czego??

Napisano

A oto torba , bez sygnatur, jeden pas nośny coś na zasadzie systemu szelek niemieckich, dwa paski skórzane na wierzchu w bocznych klapach jakieś obszyte otwory, podobno na niemiecką radiostacje ale czy na pewno??

Napisano
A do czego ten pasek?? W torbie dziwią mnie te otwory po bokach, gdyż czysty chlebak to nie jest, na pewno do jakiegoś urządzenia tylko jakiego??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie