geol Napisano 23 Sierpień 2008 Autor Napisano 23 Sierpień 2008 Dwa normalne proszę ! - dostaje dwa ulgowe i perskie oko zamiast paragonu.Wchodzę.Już od samego początku Pan Przewodnik sypie dowcipami.Dowcipów jest więcej niż merytorycznych treści.Coś ta grupa nieruchawa! Pan przewodnik podkręca nastrój - lecą dowcipy z wyższej półki.Dochodzimy do oświetlonej koleby.Można się fotografować pamiątkowo!- zachęca. Lasia w żóltej kurtce wsiada do koleby.Jedno zdjęcie z kaskiem,drugie bez.Teraz mały kinder.Rodzice wniebowzięci - pewnie żaden rówieśnik z bloku nie będzie miał takiego zdjecia z czeluści.Panie Przewodniku - mówię - przy tej kolebie zginęło pewnie z 10 albo więcej ludzi.To tak,jakby się szczerzyc do zdjęcia przy krematorium ! - Pan Przewodnik nie reaguje,nie słyszy,nie czuje.Jest w pracy.Wsiadamy do łodzi.Płyniemy do hali - a tu nowe dowcipy.Z tyłu słyszę,że jest tu nastrojowo i fajnie by tu można się bzykać.Kaj my to som,pieronie - jak mówią na Śląsku !Do Osówki i Rzeczki już się nie wybrałem.I tak mi spieprzyli urlop w Górach Sowich,do którego się przygotowałem czytając różne Tajemnice...",Podziemne Światy .." itd. oraz Waszą stronkę i inne Tropiciele ..".Sami sobie ,Gospodarze Tajemnic Riese,kopiecie dołek.geol
blezor Napisano 23 Sierpień 2008 Napisano 23 Sierpień 2008 Ja wiem, mozna sie wkurzyc i wogole, ale pomysl, Ty czytales o tym i tamtym o tych kompleksach, jak jedziesz do obozu w oswiecimiu, to widzisz krematorium, widzisz baraki, mase fotografii jak to tu bylo itp, a tu w tych gorach rozni ludzie sie kreca -sa wakacje, a ze jest cos do zwiedzania to sie zwiedza, a w tych tunelach nic nie ma, zadnych fotografii co to bylo, zadnych dowodow namacalnych tylko hipotezy, i nie wszyscy je czytali, wiec nie reagoj tak na innych ktorzy nie bardzo sie interesuja tym co Ty. Sam sobie zkichalec wycieczke nie jadac do innych podziemi, a warto, czujesz atmosfere po swojemu to zwiedzaj dalej, i pomysl ze inni inaczej swiat postrzegaja! Kiedys bylem w MRU wracajac z wakacji, poszedlem tam na dol na zwiedzanie i fajnie bylo, nie mialem pojecia co to jest tylko mi sie podobalo, potem poczytalem w internecie co to mniej- wiecej bylo, i co gdybys Ty szedl za mna, a ja do swojej dziewczyny bym cos o tym miejscu powiedzila ze dobre na bzykanie czy cos takiego to tez byc sie obrazil?, skoro ja nie wiedzialem co to jest, tylko fajnie mi sie zwiedzalo. Pozdrawiam i pamietaj inni mysla inaczej niz Ty, i toleroj to!
profos Napisano 23 Sierpień 2008 Napisano 23 Sierpień 2008 ale kolega wspominał o przewodniku, który powinien znać historię tego miejsca. I to dlatego powinien zachować powagę. Wydaje mi się, że to przewodnik sam powinien stworzyć taki nastrój, aby skłaniał do głębszych przemyśleń.
Peter Napisano 24 Sierpień 2008 Napisano 24 Sierpień 2008 Ano droga młodzieży, podobno w Polsce na jednego inteligenta przypada już 123,8 Buraka. Czego Jasia rodzice nie nauczyli tego Jan niestety na żadnych studiach nie zdobędzie. To samo mnie spotkało w Książu przy omawianiu funkcji" powojennych. - Hamstwu należy się sprzeciwiać siłom i godnościom osobistom -Jak mówił klasyk gatunku.Dziadek pozdrawia.
Leuthen Napisano 31 Sierpień 2008 Napisano 31 Sierpień 2008 Na stronie http://www.riese.krzyzowa.org.pl/ [kiedyś za jego wstawienie dostałem bana, a post usunięto - pozdrowienia dla tego miłego moderatora, który to zrobił] możemy przeczytać m.in.: Umundurowani pracownicy, pojazdy pancerne na poboczu, militarny program przygodowy i mistyfikacja nie ukończonych bunkrów. Są to wrażenia pozostające po wizycie w udostępnionych sztolniach „Riese“, które zostały zaplanowane na początku drugiej wojny światowej jako „kwatera główna Hitlera“ podziemna konstrukcja w Górach Sowich. O cierpieniu pracowników przymusowych i więźniach obozów koncentracyjnych z całej Europy, których tysiące straciły życie, wspomina się tylko na marginesie."Mam nadzieję, że sytuacja z tym przewodnikiem, którego wyczyny" opisał kol. geol, nie jest typowa. Ja byłem na Włodarzu 20 X 2007 r. Poza sezonem, pogoda dosyć paskudna (na Wielkiej Sowie był śnieg, poniżej odwilż, a na dole mgła i wilgoć), turystów niewiele (grupka, z którą wchodziłem do podziemi liczyła łącznie jakieś 13-14 osób, w tym 5 moich znajomych oraz red. Piotr Maszkowski z Odkrywcy", który zrządzeniem losu akurat wtedy się tam zjawił ze swoimi znajomymi ;-) ). Przewodnik młody, poważny i rzeczowy. Nie żartował, objaśniał wszystko klarownie i stosownie do powagi miejsca. Zatrzymał się przy tablicy upamiętniającej więźniów, którzy w Górach Sowich zginęli. Krótko opowiedział nt. losu więźniów. Jak ktoś chciał, mógł się nawet chwilę za nich pomodlić, a przy tablice były (wypalone już) znicze...Warto zaznaczyć, że kompleks Włodarz" to jeden z dwóch znanych nam podziemnych kompleksów Riese" (drugim jest Osówka"), dla którego znane są relacje więźniów AL Riese" pracujących pod ziemią, w sztolniach, a nie na zewnątrz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.