Skocz do zawartości
  • 0

Hełm

przemas78

Pytanie

Napisano

Witam to mój pierwszy hełmik (po 4 godzinach w elektrolizie)
Pytanko do znawców ,jaki to wzór i gdzie po renowacji dokupić kalkomanie ,wkładkę ,obręcz, i nity do jej przymocowania bo oryginalne są w rozsypce. Hełmik był bez właściciela, za to z saperką i taśma od mg.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli wywietrznik jest osobnym elementem przykutym" do czaszy hełmu -> m35. Jeśli nie, to m40 lub m42. Wszystkie wymienione przez Kolegę przedmioty zakupić można na portalach aukcyjnych, ale pytanie... Po co? Ma ładną dziurę postrzałową, więc wypadałoby nic z tym nie robić.

Lord_Macragge
Napisano
Miałem zamiar delikatnie go poszpachlować (czasze), a dziurę po postrzale zachować w oryginalnym stanie no i myślałem ,żeby uzupełnić brakujące elementy ,a teraz już sam nie wiem. W takim razie mam kolejne pytanie ,czym go zabezpieczyć po elektrolizie i szczotce drucianej chcąc pozostawić go w oryginalnym stanie bez renowacji czy jakiś podkład ,czy farba na rdze ,a może lakier bezbarwny??
Napisano
Szpachlowanie troche go zeszpeci (moje zdanie).
Albo farba anty korozyjna, albo oksyda... Bo lakier to jakoś dziko będzie wyglądał...
Przeczyść i pozostaw go taki jaki jest
Napisano
przed oczyszczeniem jest na zdjęciach na początku tamtego tematu tylko nie wiem który to dokładnie ;)po zabezpieczeniu cortaninem nabierze ciemnego koloru , ale to już chyba nie jest istotne najważniejsze zabezpieczyć aby dalej nie rdzewiał .
Napisano
Broń boże farba na rdzę (korozja zawsze wyjdzie). Hełm jest w takimm stanie że szkiełkowanie mu już nie zaszkodzi (ba - nwet pisakowanie, może wjdą dziury ale to jest nieuniknione a zatrzymasz dalszą korozję). Natychmiast po szkiełkowaniu zamaluj go podkładem (farba tlenkowa) potem zaś proponuję kolor RAL 6006 (do dostania)- typowy kolor na jaki malowane były niemieckie hełmy. Ten hełm nigdy już nie będzie wyglądał tak jak po opuszczeniu taśmy produkcyjnej i z tym musisz się pogodzić. Nie szpachluj, nie cuduj uratuj hełm w takim stanie w jakim go zastałeś. Zdejmij korozję, zabezpiecz przed dalszym rdzewieniem. Tyle dobrego możesz zrobić.
Pozdrawiam
Napisano
A ja bym nawet nie malował. Z własnego doświadczenia wiem, że nie warto szpachlować takich hełmów.Za młodu w fachu wyglancowałem" tak ładnego 6nitowca z 3 otworami postrzałowymi, a niedawno sam przerażony tym, jak byłem głupi zdzierałem szpachlę. Na szczęście udało się :)

Lord_Macragge
Napisano
elektroliza nie jest konieczna ale jeśli już ją zacząłeś to po jej skończeniu przeszlifuj papierem ściernym na wiertarce (wychodzi bardzo fajnie) i zakonserwuj np. cortaninem F. pozdrawiam
Napisano
Kolego R51 szkiełkowanie i piaskowanie wydają mi się zbyt drastyczną metodą na potraktowanie tego hełmu. Tym bardziej ,że to mój pierwszy i chce ,żeby coś z niego zostało. Fakt ,że blacha jest dość gruba ,gorzej przy rantach i w okolicy dziury postrzałowej.Narazie zostaje przy elektrolizie i szczotce drucianej na wiertarce.
Napisano
Najlepszy sposob na konserwacje to olej silnikowy.Wetrzyj go ladnie w helm. Nie zapomnij po elektrolizie przeczyscic go szczotką druciana na wiertare lub szlifierce.Wtedy bedzie sie ladniej prezentowal.
Napisano
Kolego thomson olej silnikowy przepracowany czy nowy? Sorka ale widzę ,że każdy ma swój jakiś sposób i już powoli się w tym gubię ,jeden pisze tak ,a drugi i kolejny tak i bądz Pan mądry jak pierwszy raz masz doczynienia z hełmem. Może odezwie się ktoś ,kto miał podobne trafienie i poda mi coś konkretnego! W razie czego proszę przenieść wątek do działu konserwacja bo ten post w tym kierunku zmierza. Z góry dziękuje i pozdrawiam wszystkich uczestniczących.
Napisano
przemas78 na końcu tematu masz zdjęcia hełmu czyszczonego szczotka i papierem ściernym na wiertarce na koniec :
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=453073#453969
później został zakonserwowany cortaninem F o którym wspominałem i żadnych śladów rdzy nie ma do tej pory
Napisano
Kolega thomson ma racje olej silnikowy tylko go nie żałuj i poczekaj gdzies w piwnicy ze 2 dni niech wsiąknie i bedzie git Pozdro
Napisano
Dzięki kolego draven85 hełmik wygląda fajnie z tym ,że nie widziałem go przed oczyszczeniem (ale to szczegół). Myślę ,że zaryzykuje i spróbuje twojej metody z tym cortaninem F ,a efekty pewnie pokaże w najbliższej przyszłości.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie