Szukanko Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Napisano 19 Sierpień 2008 Witam.Od pewnego czasu moj solaris po zejsciu naladowania akumulatorkow do poziomu 71-70% od tego momoentu zaczyna sie sam wzbudzać.Popiarduje lekko cichym urywanym sygnalem niezależnie od tego czy nim ruszam czy tez nie.Przez jakis ponad rok jak go posiadam to tak sie nie zachowywał.Popiardywanie oczywiscie bardzo przeszkadza z oczywistych wzgledow.Następna sprawa to ze po zejsciu naladowania akumulatorkow do poziomu 55% kolejnym wskazaniem niżej po tej liczbie pojawia się już ok. 5-3% i po kilku minutach alumulatorki są już całkowici rozładowane!Czyli jest tak, że w momencie zejscia do poziomu 55% wiem że zostało mi już tylko kilka minut poszukiwań!Dlaczego tak się dzieje ze nieprawidlowo wskazuje poziom naladowania akumulatorkow?Znajomy ma ten sam problem ze wskazaniami naładowania aku. .Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić te dziwne zachowania solarki?
havir Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 pierwsze podejrzenie: siadly akumulatorki i nie trzymaja pojemnosci - pochodz kilka godzin na nowych duracelach i porownaj potem dopiero stawialbym na uszkodzenie wykrywki. pozder.
havir Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 sory ale zopomnialem dodac ze osiem aku da ci 8x1.2v=9.6v a osiem baterii da ci 8x1.5 v=12v ja na naladowanych aku mialem 80% na starcie. to tylko prawa fizyki...
Szukanko Napisano 19 Sierpień 2008 Autor Napisano 19 Sierpień 2008 kiedyś chodzilem na aku GP 1300, jak byky naladowane na maxa to solarka pokazywała 88% teraz chodzę na innych i solarka pokazuje 100%,ale zachowanie od 55% w dół takie samo.
havir Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 przetestuj na bateriach lub nowych aku to tykluczysz awarie solarki. pozder.
Anarchista Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 Styki w akumulatorkach warto od czasu do czasu przeczyścić czymś ostrym, bo pokrywają się nalotem i kontakt siada.Co do drugiej sprawy... Nie wiem czy wszystkie Solarisy tak mają, ale w mojej Proximie jest podobnie. Prawdopodobnie to wynika z charakterystyki rozładowania akumulatorków NiMH, tzn. przez długi czas pracy napięcie akumulatorków spada stosunkowo nieznacznie, a pod sam koniec rozładowania napięcie spada gwałtownie i to powoduje przeskok od 55% prawie do zera.
Igor Grożny Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 A ja myślę,że takie akumlatorki trzeba już wymienić. Teraz badziewie produkują; nie to co Rutyna- Porządna Firma.Pozdrowienia dla Arka
nikt Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 Witam ! Uszkodzenie przetwornicy zasilającej - najprawdopodobniej. Pozdrawiam RUTUS
nikt Napisano 19 Sierpień 2008 Napisano 19 Sierpień 2008 PS' nie grzebać samodzielnie , nie dawać koledze od telewizorów" , po prostu podesłać do mnie. pozdrawiam.
Szukanko Napisano 21 Sierpień 2008 Autor Napisano 21 Sierpień 2008 Solarisa mam jeszcze na gwarancji,ale sezon w pełni więc jescze trochę poczekam z wysłanie go do Pana(oczywiscie najpierw zadzwinie do Pana).Druga sprawa to czy jest tak ,że ja muszę płacoć za wysyłkę w ramach gwarancji?Jescze jedno.Po tym jak na wyświetlaczu pokaże 71% naładowania i zaczyna się wzbudzać nawet bez ruchu po jakimś czasie(ok3-5min)przestaje sie wzbudzać i zachowuje sie prawidłowo.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.