Skocz do zawartości

wieczor warszawski

emilwkpg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam przyszedl do mnie pewien facet z oferta kupna gazet wieczor warszawski. mam pytanie jak poznac czy to oryginaly?
swojego czasu na rynku byly gazety w ktorych dodawali takie repliki w calosci zgodne z orginalem identyczne jak prawdziwe czyli poprostu legalne fauszerstwo. dlatego pytam po czym poznacz czy gazety ktore on mi przyniosl sa orginalne.prosze o szybka pomoc !!!!
Napisano
chodzi o tzw 'gazety wojenne'-nigdzie nie pisało, że to reprint.Sam nie poznasz- o ile nie jestes specem.
Sam sobie postarzałem te gazetki - ot tak, żeby były stylowe - wystarczy zanurzyć na noc w herbacie-i masz orginał:-)))
No ewentualnie polizać palec i spróbować potrzeć jakąś literę- im starszy druk tym trudniej go rozmazać.
I jeszcze -papier który sztucznie postarzano - np.w herbacie jest żółty niejednolicie.
Napisano
Myślę, że najłatwiej jest sprawdzić, czy papier się łamie. Zagiąć róg kilka razy, nie za mocno, ale wyraźnie. Trzy-cztery razy, i oryginał powinien się odłamać.
To sprawa tzw. kwaśnego papieru, na których były drukowane gazety do lat '90. Kwas zawarty w papierze rozkładał włókna celulozy i powoduje żółknięcie i łamliwość papieru.
Tu są bardziej szczegółowe informacje:
http://www.bn.org.pl/inne/wpr/kwasny.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie