emilwkpg Napisano 12 Sierpień 2008 Autor Napisano 12 Sierpień 2008 witam przyszedl do mnie pewien facet z oferta kupna gazet wieczor warszawski. mam pytanie jak poznac czy to oryginaly?swojego czasu na rynku byly gazety w ktorych dodawali takie repliki w calosci zgodne z orginalem identyczne jak prawdziwe czyli poprostu legalne fauszerstwo. dlatego pytam po czym poznacz czy gazety ktore on mi przyniosl sa orginalne.prosze o szybka pomoc !!!!
hubertosq Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 czesto pisze w pewnych miejscach ze to reprint itp musisz poszukać małymi literkami to pisze :)
emilwkpg Napisano 12 Sierpień 2008 Autor Napisano 12 Sierpień 2008 bo co do malego napisu reprint to nic takiego niema na moich kopiach. a co dopiwro orginal..
pastuszek Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 chodzi o tzw 'gazety wojenne'-nigdzie nie pisało, że to reprint.Sam nie poznasz- o ile nie jestes specem.Sam sobie postarzałem te gazetki - ot tak, żeby były stylowe - wystarczy zanurzyć na noc w herbacie-i masz orginał:-)))No ewentualnie polizać palec i spróbować potrzeć jakąś literę- im starszy druk tym trudniej go rozmazać.I jeszcze -papier który sztucznie postarzano - np.w herbacie jest żółty niejednolicie.
GrzeM Napisano 13 Sierpień 2008 Napisano 13 Sierpień 2008 Myślę, że najłatwiej jest sprawdzić, czy papier się łamie. Zagiąć róg kilka razy, nie za mocno, ale wyraźnie. Trzy-cztery razy, i oryginał powinien się odłamać. To sprawa tzw. kwaśnego papieru, na których były drukowane gazety do lat '90. Kwas zawarty w papierze rozkładał włókna celulozy i powoduje żółknięcie i łamliwość papieru. Tu są bardziej szczegółowe informacje:http://www.bn.org.pl/inne/wpr/kwasny.html
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.