Skocz do zawartości

Krotoszyn

emilwkpg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktos wie cos o wydarzeniach z wojny w krotoszynie? jakies bunkry ,miejsca do wykopkow itp. jakies okopy lub miejsca rozbitych maszyn .... cos wartego uwagi lub same fakty historyczne.
Napisano
witaj!
1656 w czasie potopu" szwedzkiego w lasach pod miastem ukrywały się oddziały partyzanckie, liczące do 4 tys. osób (głównie chłopów); zwalczające je wojska szwedzkie gen. Wrzesowicza złupiły i 5 lipca spaliły miasto (z wyjątkiem przedmieścia koźmińskiego), które potem długo odbudowywano

28.06.1712 w czasie wojny północnej oddział starosty rawskiego Jana Grudzińskiego, stronnika króla Stanisława Leszczyńskiego (kilka tysięcy żołnierzy), wskutek szczupłości sił nie mogący podjąć akcji zaczepnej, został pobity pod miastem przez popierające Augusta II wojska polsko-saskie pod dowództwem Brzuchowieckiego

01.01.1919 oswobodzenie miasta przez kompanię powstańców z Pleszewa, wspieranych przez pociąg pancerny Poznańczyk"; przez cały okres powstania wielkopolskiego istniało zagrożenie miasta od południa (najsilniejszy atak niemiecki 16 lutego)

01.09.1939 od wczesnego rana ostrzeliwanie Krotoszyna przez artylerię niemiecką z rejonu Cieszkowa (uszkodzono kościół farny, budynki sądu i poczty oraz szereg domów mieszkalnych), a następnie natarcie odparte na przedpolu miasta przez żołnierzy 56 pułku piechoty; po wycofaniu polskich oddziałów Niemcy zajęli miasto 3 dni później; w koszarach utworzono obóz przejściowy dla jeńców polskich, przez który przeszło 4,5 tys. uwięzionych żołnierzy

23.01.1945 oswobodzenie miasta przez oddziały 4 armii pancernej 1 Frontu Ukraińskiego, przy współudziale ponad 50 miejscowych ochotników (trzech z nich poległo); na zachód od Krotoszyna szereg zaciętych potyczek oddziałów pancernych radzieckich i niemieckich

Tu masz trochę faktów historycznych. Nie jestem z Krotoszyna ale mam tam rodzinę zajęło mi to 5 minut:) czasami wystarczy wykazać troszkę inicjatywy:)
Pozdrawiam i bez urazy oczywiście!!!
Napisano
dzieki bardzo za odpowiedz w kadzym razie powiem ci tak zeee ja tu mieszkam dopiero 2 lata i nikogo tu niemam z rodziny a ze znajomosciami takze krucho. wiesz moze cos wiecej ? moze jakies dokladne miejsca i mam jeszcze pytania dotyczace tych krotoszynskich lasow...tzn w drodze na ostrow. czy tam sie cos wydazylo? jakas bitwa lub masowe zabojstwa? dziwne plotki chodza o tamtym miejscu
Napisano
no ja wiem xD 1 kilka lat przed moim urodzeniem to jest przed 91 moj stary robił tam koncery wraz ze swoja kapela pt sajgon" - Slawek Trocha dla jasnosci:p :D
Napisano
Jarocin - szukaj inf. o węgierskich dywizjach SS tj. chyba dywizja Hungaria. Koniec wojny, Węgrzy dozbrojeni, zreorganizowani stacjonują w okolicach Jarocina, jakieś tam historie były, że wysyłali zwiad konny i Rosjanie dorwali tego oficera, później częśc z nich próbowała się przebic do Wędrującego kotła, ale wpadli i zostali wybici pod Biadkami. Szukaj tu na odkrywcy o tych Węgrach z Jarocina pisano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie