szyszko1984 Napisano 10 Sierpień 2008 Autor Napisano 10 Sierpień 2008 Witam SerdecznieMam takie pytanie jak najprościej zlokalizować obóz pracy koło jakiejś miejscowości skoro ma się jakieś wzmianki o jego istnieniu , gdzie szukać materiałów na temat takich miejsc??? chodzi mi o jakieś metody nie związane z wywiadem wśród okolicznej ludności żeby nie narobić niepotrzebnego zainteresowania:)
Pyra75 Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 poszukaj pozostałości po budynkach. Ja szukałem pozostałości po obozie w Orzechowie ( wlkp.), dopiero po kilku latach dowiedziałem się że kolega mieszka w takim baraku. Poprostu lata i przebudowa zatarły bryłę budynku.
szyszko1984 Napisano 11 Sierpień 2008 Autor Napisano 11 Sierpień 2008 Dziękuje za odpowiedz wszystko było by ok. żebym miał jeszcze dużo czasu na szukanie tego miejsca a jak sporadycznie sie wyrusza w teren to trochę może mi to zająć:)
Leuthen Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 Książka najlepszym przyjacielem poszukiwacza! Wiele obozów mozna zlokalizować na podstawie informacji zawartych w literaturze przedmiotu. Na początek warto sięgnąć po pozycję: Obozy hitlerowskie na ziemiach polskich 1939-1945. Informator encyklopedyczny", Warszawa 1979.
longwood Napisano 14 Sierpień 2008 Napisano 14 Sierpień 2008 ale i rzut oka na teren może pomóc- co nas interesuje to płaski teren na obrzeżach miejscowości, pod lasem, w pobliżu rzeka lub strumień.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.