fanatyk6 Napisano 9 Sierpień 2008 Autor Napisano 9 Sierpień 2008 Witam,mam pytanie odnośnie fragmentu Die Deutsche Wochenschau, dostępnego na you tube. Czy ktoś z forumowiczów orientuje się gdzie dokładnie miały miejsce przedstawione walki? http://pl.youtube.com/watch?v=hfhsm0b8414Pozdrawiam
fanatyk6 Napisano 9 Sierpień 2008 Autor Napisano 9 Sierpień 2008 Adr - tak, ale tylko odnośnie tych SS FJG (jesli to oni a nie np. 9. Dywizja Strzelców Spadochronowych). Ale Panther pod Schwedt nie było.Pozdrawiam
Adr Napisano 9 Sierpień 2008 Napisano 9 Sierpień 2008 Z tego co sie orientuje to sa to ludzie Skorzennego, a ci tylko brali udzial w walkach tylko o jeden bruckenkopf wlasnie w okolicach Schwedt.Co do Panter sprawdz jeszcze raz swoje ordre de bataille, bo nie wydaje mi sie azeby w do tak strategicznego miejsca jak Schwedt nie poslali Panter.Pozdrawiam
fanatyk6 Napisano 10 Sierpień 2008 Autor Napisano 10 Sierpień 2008 Pantery, Hetzery, bateria dział RAD - żaden z tych pojazdów/oddziałów nie brał udiału w walkach pod Schwedt. Była tam jedynie albo aż cała 210.brygada dział szturmowych. Nawet taki bajkopisarz jak Skorzeny nie wspominał o takim wyposażeniu, nie wspominając już o bardziej wiarygodnych źródłach (Munoz, Wijers, Michaelis). Te kilka sekund przedstawiające SS FJG i być może też te ze zniszczonymi T 34/85 to z rejonu Schwedt. Ale reszta na 100% nie :)Z tego co się orientuję to interesujesz się walkami pod Dąbiem/Szczecinem. Czy tam nie używano przypadkiem Panter, Hetzerów? Myślałem też, że film może przedstawiać walki pod Kostrzyniem ale nie wiem jakie jednostki brału udział w tych walkach :/ Pozdrawiam
Adr Napisano 10 Sierpień 2008 Napisano 10 Sierpień 2008 Bruckenkopf Altdamm :)Pantery byly w 10 SS, Hetzery natomiast w 25 DP, z czego jeden ponoc zaginal. Co nalezy przez to rozumiec?;) ...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.