Luftlander Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 Mam bagnet do Mausera 84/98 bez żadnych oznaczeń producenta na głowni jedne oznaczenie to numer na chwycie i wafenampty (widoczne na zdjęciu). Pytanie jest takie; co to za cudak?Pozdrawiam i dziękuję za info.
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Na tej stronie podanej przez ZUKURI jest blad,bagnety dla Portugali posiadaja na poczatku litere F.
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Portugalskie bagnety maja wybite numery na glowicy od strony zatrzasku.Ich numer seryjny zaczyna sie na F
emilwkpg Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 nic niezwyklego poprostu bagnet od mausera.tylko inaczej bity
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Piotrze chetnie podziele sie z Toba informacja.
Luftlander Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Napisano 6 Sierpień 2008 Niestety mam tylko bagnet, pochwa i żaba niemiecka. Ale i tak na wydanie.
panet Napisano 5 Sierpień 2008 Napisano 5 Sierpień 2008 S84/98 produkowany dla Hiszpanii lub Portugalii.
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Bagnet w niemickiej pochwie i zabce,to fajny komplet.Gratuluje.
zukuri Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 „Panet” - mimo, że średnio mnie interesują wariacje niemieckich, szczególnie drugowojennych bagnetów, to ciekawy jestem, czy w wersji portugalskiej głownia połączona jest z rękojeścią tak jak w regulaminowej wersji niemieckiej (monolit), czy jest to rozwiązanie takie jak to, które zastosowano w bagnetach prywatnych, oraz w tej wersji hiszpańskiej:http://www.sigges-bajonette.de/Spanien/m43/m43.htmlPortugalia miała dwa kontrakty na te bagnety – 1937 i 1939 rok. Czy numery obu partii zaczynały się na literkę „F” ??Pozdrawiam, Piotr.
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Piotrze nie jestem pewny,ale zapytam fachwców,to tez nie moja branza.
Luftlander Napisano 6 Sierpień 2008 Autor Napisano 6 Sierpień 2008 Mój bagnet to raczej monolit widać 2 kołki" na jelcu. Dodaję fotkę sygnowań.
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Piotrze na forum BCN jest caly rozdzial na temat oznaczen tych bagnetów.Nie wiem czy dla obu kontraktów sygnowano je litera F,na pewno jedna z nich.Zapytam Andy;go na pewno bedzie wiedzial.Pozdrawiam
Luftlander Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 A skąd niemieckie odbiory (wafenapty)?
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Bagnety produkowane w III rzeszy na export,ten ze zdjecia to prawdopodobnie hiszpanski M 1943.
panet Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 Bagnety 84/98 produkowane przez hitlerowskie Niemcy dla Hiszpanii,oprócz znaków odbioru na golwicy,posiadaly takze na jelcu oznaczenia np P.R.8,najczesciej spotykane,nabijane przez hiszpanów a czesto mylone z niemieckimi oznaczeniami pulkowymi.Zdjecie pochwy wiele by wyjasnilo,posiada charakterystyczny ksztalt.Pozdrawiam
Luftlander Napisano 5 Sierpień 2008 Autor Napisano 5 Sierpień 2008 Mam bagnet do Mausera 84/98 bez żadnych oznaczeń producenta na głowni jedne oznaczenie to numer na chwycie i wafenampty (widoczne na zdjęciu). Pytanie jest takie; co to za cudak?Pozdrawiam i dziękuję za info.
Pytanie
Luftlander
Mam bagnet do Mausera 84/98 bez żadnych oznaczeń producenta na głowni jedne oznaczenie to numer na chwycie i wafenampty (widoczne na zdjęciu). Pytanie jest takie; co to za cudak?
Pozdrawiam i dziękuję za info.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.