Skocz do zawartości
  • 0

Pytanie o bagnet.

Luftlander

Pytanie

Napisano

Mam bagnet do Mausera 84/98 bez żadnych oznaczeń producenta na głowni jedne oznaczenie to numer na chwycie i wafenampty (widoczne na zdjęciu). Pytanie jest takie; co to za cudak?
Pozdrawiam i dziękuję za info.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
„Panet” - mimo, że średnio mnie interesują wariacje niemieckich, szczególnie drugowojennych bagnetów, to ciekawy jestem, czy w wersji portugalskiej głownia połączona jest z rękojeścią tak jak w regulaminowej wersji niemieckiej (monolit), czy jest to rozwiązanie takie jak to, które zastosowano w bagnetach prywatnych, oraz w tej wersji hiszpańskiej:
http://www.sigges-bajonette.de/Spanien/m43/m43.html
Portugalia miała dwa kontrakty na te bagnety – 1937 i 1939 rok. Czy numery obu partii zaczynały się na literkę „F” ??
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Piotrze na forum BCN jest caly rozdzial na temat oznaczen tych bagnetów.Nie wiem czy dla obu kontraktów sygnowano je litera F,na pewno jedna z nich.Zapytam Andy;go na pewno bedzie wiedzial.Pozdrawiam
Napisano
Bagnety 84/98 produkowane przez hitlerowskie Niemcy dla Hiszpanii,oprócz znaków odbioru na golwicy,posiadaly takze na jelcu oznaczenia np P.R.8,najczesciej spotykane,nabijane przez hiszpanów a czesto mylone z niemieckimi oznaczeniami pulkowymi.Zdjecie pochwy wiele by wyjasnilo,posiada charakterystyczny ksztalt.Pozdrawiam
Napisano

Mam bagnet do Mausera 84/98 bez żadnych oznaczeń producenta na głowni jedne oznaczenie to numer na chwycie i wafenampty (widoczne na zdjęciu). Pytanie jest takie; co to za cudak?
Pozdrawiam i dziękuję za info.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie