Skocz do zawartości

Pole bitwy pod Lutynią

Leuthen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W poniedziałkowych Faktach" TVP Wrocław był materiał Jadwigi Jarzębowicz Pole bitwy". Wrzucam info [za: http://ww6.tvp.pl/1687,20080728761242.strona]

Pole bitwy

Bitwa o prawdę historyczną toczy się w podwrocławskiej Lutyni, gdzie 250 lat temu wojska pruskie rozgromiły dwakroć liczniejszą armię austriacką. Pole bitewne otoczone jest opieką konserwatorską. A to oznacza, że w historycznym miejscu nie można postawić żadnego budynku.

Pole jednej z najsłynniejszych bitew rozegranych na Dolnym Śląsku jest ogromne – kilkaset hektarów pod prawną opieką konserwatora zabytków. Tam budować nie wolno. Na polu bitwy rośnie sad pani Anny. Nie wolno w nim wybudować nawet przechowalni owoców. Rozgoryczenie właścicieli ziemi jest tym większe, że bitwa rozegrała się gdzie indziej.

I o tym w Lutyni wszyscy wiedzą. Na terenie pod opieką konserwatorską odbywały się jedynie przemarsze wojsk. Właściwe historyczne miejsce zajmują teraz prywatne posesje.

Mieszkańcy woleliby mniejsze pole bitwy i najlepiej na gruntach Agencji Nieruchomości Rolnych. Konserwator skłonny jest do negocjacji. Pole bitwy pod Lutynia jest jedynym na Dolnym Śląsku objętym jego opieką.

Warto dodać, że na atrakcyjnym polu bitwy możnaby sporo zarobić. Bo dobrze przygotowane miejsce historyczne zawsze przyciągnie turystów.
Napisano
OloOcki - mi się nawet zdarzyło popełnić" artykuł w Odkrywcy" o bitwie pod Lutynią :-) A ten opis, którym dysponujesz, skąd pochodzi?

matrix14xxx - od dobrze poinformowanej osoby wiem, że zdarzają sie też kule armatnie :-)
Napisano
Wczoraj wyskoczyłem na godzinkę przed obiadkiem połazić koło Gałowa, parę monet i medalik z wizerunkiem Gen. François Achille Bazaine a na rewersie S...E DE METZ (miejsce kropek nieczytelne)
pozdrawiam darko.sg
  • 3 weeks later...
Napisano
Kulki raczej na pewno pochodzą z wojen śląskich, bo w czasie wojen napoleońskich żadnych starć tam nie było. Poza militariami fryderycjańskimi można natknąć się co najwyżej na pozostałości walk w '45 (mój znajomy wykopał jakieś 300 metrów od zabudowań Lutynii radziecki pocisk moździerzowy :D).
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie