Skocz do zawartości
  • 0

Hełm M35

riteks

Pytanie

Napisano

Mam taki hełm niemiecki M35,a właściwie sam czerep.Widać,że był on kilkakrotnie malowany i zapewne posiada jeszcze malowanie fabryczne.Obecnie zewnętrzna warstwa wydaje mi się oryginalna,to znaczy z lat drugugiej wojny jednak pewności niemam.Że jest kilka warstw dobrze to widać tam gdzie jest zadrapane.
Mam więc pytanie do fachowców,czy obecnie zewnętrzna warstwa farby może pochodzić jeszcze z okresu wojny?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki hełm niemiecki M35,a właściwie sam czerep.Widać,że był on kilkakrotnie malowany i zapewne posiada jeszcze malowanie fabryczne.Obecnie zewnętrzna warstwa wydaje mi się oryginalna,to znaczy z lat drugugiej wojny jednak pewności niemam.Że jest kilka warstw dobrze to widać tam gdzie jest zadrapane.
Mam więc pytanie do fachowców,czy obecnie zewnętrzna warstwa farby może pochodzić jeszcze z okresu wojny?

Napisano
Też brałem pod uwagę,że czerep może być szpachlowany.W paru miejscach nakłówałem gwoździem,ale pod farbą była blacha.Oczywiście najlepsza metoda to wypiaskowanie go do gołej blachy,wtedy by wszystko wyszło.
Zważyłem go i wyszło mi 1,3 KG.Zważyłem też inny M35 i M42 tego samego rozmiaru i wyzszło podobnie 1,1 KG i 1,2 KG.
Kolor hełmu na zdjęciach jest niestety przekłamany,bo powinien być szarozielony.Podobny problem z kolorem miałem na zdjęciach kurtki sukiennej,którą kiedyś wstawiłem do ID.Jest ona szarozielona,a na zdjęciach wygląda na niebieską.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie