GzesioB Napisano 2 Sierpień 2008 Napisano 2 Sierpień 2008 Ależ oczywiście dostrzegam różnicę.Chodzi mi o szacunek do takich miejsc i zachowanie pamięci.Tak jak krzyże przy drogach w miejscach wypadków.Po to są by pamiętać i ostrzegać.To forum służy do wymiany informacji o takich miejscach.Bo takie jest zadanie pasjonatów historii do których się zaliczam.Rzadko kiedy przy krzyżach jest przecież informacja kto tam leży i co się tam stało.Jeżeli ten wątek ma temu służyć do dorzucę kilka takich miejsc i tego co udało mi się ustalić.
fabis94 Napisano 6 Sierpień 2008 Napisano 6 Sierpień 2008 w mojej okolicy,wedle realacji sąsiada jak zastrzelono żołnierza niemieckiego tak został.Radzieckich zwożono do zbiorowej mogiły,a że Niemiec wróg to gdzie kula go dosięgła to tam został,pamięta kilka mogił NN, tu koło tego słupa, pod tamtym drzewem itp itd,wspomina po dziś dzień czym dalej po wojne tym mniej symbolicznych świeczek 1 listopada świeciło się po polach czy zagajnikach.... teraz nie świecą się już wcale, bo ci którzy wiedzieli gdzie zapalić już odeszli... pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.